НОВИНИ

Руска гражданка в САЩ е обвинена в шпионаж за Русия

Нов повод за напрежение на задкулисния фронт даде арестът на руска гражданка във Вашингтон. Мария Бутина ще се яви пред съда утре. Тя е обвинена в опит да повлияе на американски граждани и политически организации в полза на Русия.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:09, 17.07.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Активист или агент? Не за пръв път 29-годишната Мария Бутина привлича вниманието на медиите. Напоследък тя живее във Вашингтон. Пристигнала в Съединените щати със студентска виза преди две години. Но следването се оказало в периферията на дейността ѝ.

В родината си Бутина е известна като ревностен поддръжник на правото да се носи оръжие за самозащита. Младата активистка организирала събиране на подписки, участвала в предавания и дори в предизвикателни клипове.

;

В Съединените щати тя продължава да защитава публично същата кауза. Бутина обича да се снима с оръжия, при това не от малките и дискретните. И на драго сърце обяснява на точен английски с лек руски акцент ползата от притежаването на личен арсенал.

Сега обаче излиза, че активността на Бутина в Съединените щати, е била само повод за развиване на отношения с американци и внедряване в организации с влияние в американската политика. Според обвинението целта е била да се действа в изгода на Руската федерация. Една от посочените организации е Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия.

Мария Бутина е обвинена още, че от 2015 до 2017 е работила по инструкции от високопоставен служител в руското правителство, на когото са наложени санкции от американското министерство на финансите. Американските медии не крият името му - близкия до президента Путин политик и банкер Александър Торшин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частен самолет е излетял от „Летище София“ без проверка
Частен самолет е излетял от „Летище София“ без проверка
Нови правила слагат край на фалшивите експертизи за ТЕЛК
Нови правила слагат край на фалшивите експертизи за ТЕЛК