НОВИНИ

Руска хакерска атака ли е виновна за кризата в Близкия изток?

Саудитска Арабия предаде на Катар документ с изложени условия за нормализация на отношенията. Разривът между страните от Персийския залив се задълбочи, след като Йордания и Мавритания се включиха в дипломатическата изолация на Катар. Американски медии пък твърдят, че в основата на безпрецедентната дипломатическа криза е руска хакерска атака - твърдения, категорично опровергани от Кремъл.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:42, 07.06.2017
Чете се за: 01:15 мин.
По света

С посредничеството на емира на Кувейт Саудитска Арабия е предала на Катар списък от 10 условия за нормализация на отношенията. Сред тях са - експулсиране членовете на терористичните организации Хамас и Мюсюлмански братя, смяна на ръководството на базирания в Катар телевизионен канал Ал Джазира, разрив в отношенията с Иран. В документът е посочен срок от 24 часа за изпълнение.

Адел ал Джубейр - министър на външните работи на Саудитска Арабия: Искаме Катар да изпълни обещанията, които направи преди няколко години за подкрепата за екстремистки групировки, за враждебната медия, за намесата във вътрешните работи на други държави.

В интервю за Ал Джазира - катарският външен министър запази твърдия тон.

Шейх Мохамед Бин Абдулрахман ал Тани - министър на външните работи на Катар: Мислят си, че могат да налага волята си над Катар, да се намесват във вътрешната ни политика и директно да се обръщат към катарския народ - ясно е, че отхвърляме всичко това.

В края на май катарският емир Тамим бин Хамад ал Тани изнася реч, с която критикува Съединените щати, предлага подкрепа на Иран, препотвърждава катарската подкрепа за Хамас и Мюсюлмански братя и заявява, че отношенията на Доха с Израел са добри. Именно това е новината, за която се твърди, че е фалшива и че е разпространена след предполагаема руска хакерска атака срещу катарската държавна информационна агенция.

Още тогава Катар отрича, че емирът е направил подобни изказвания, но отношенията в Персийския залив вече са обтегнати. Американският президент Доналд Тръмп реагира в Туитър и подкрепи Саудитска Арабия и останалите страни от залива в политиката им спрямо Катар.

Доналд Тръмп в Туитър: Толкова е хубаво да видя как срещата ми с краля на Саудитска Арабия и лидерите на още 50 държави вече дава резултати. Те заявиха, че ще предприемат твърда позиция спрямо финансирането на екстремизма и всичко отпратки водеха към Катар. Може би това ще е началото на края на ужаса на тероризма.

На брифинги от Белия дом и Държавния департамент американската дипломация се опитва да тушира ефектът от туита на Доналд Тръмп. В официалните изявления Вашингтон подчертава, че Катар е постигнал значителен напредък в борбата срещу екстремизма, но са необходими още усилия. Катар има стратегическо значение за Съединените щати, в емирството се намира централното американско командване за Близкия Изток, оттам се контролират всички операции в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скеле се срути по време на демонтаж от саниран блок в Благоевград
Скеле се срути по време на демонтаж от саниран блок в Благоевград
Решават мярката на шведския турист, ритнал камериерка в лицето
Решават мярката на шведския турист, ритнал камериерка в лицето