НОВИНИ

Руска ракета е ударила малайзийския самолет в Източна Украйна през 2014 г.

Ракета, изстреляна от територии, контролирани от проруските сепаратисти, е свалила малайзийския самолет над Източна Украйна през 2014-та година. Това е заключението от международното разследване на трагедията, при която загинаха всички 298 души на борда на Боинг 777.

bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 28.09.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Ракетната установка Бук от серията 9М83, с която е ударен самолетът, е внесена в Украйна от Русия, заключава международния екип от следователи от Холандия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна.

По време на пресконференцията, на която бяха обявени резултатите от разследването, прокурорите пуснаха записи от прихванати телефонни разговори, показаха снимки и видеозаписи, показващи, че ракетната установка е внесена в Украйна от Русия.

Множество очевидци също така са свидетелствали за мястото, от което е изстреляна ракетата, свалила малайзийския Боинг. И до този момент проруските сепаратисти отричат да са отговорни за трагедията отнела живота на близо 300 души.

По-рано тази седмица Русия заяви, че разполага с данни от радар, които доказват, че ракетата не е изстреляна от контролираните от сепаратистите територии. Международният екип разследващи няма достъп до тези данни все още. Малайзийският самолет се разпадна на парчета във въздуха над източна Украйна при изпълнение на полет от Амстердам за Куала Лумпур.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ирина Бокова: Продължавам състезанието
Ирина Бокова: Продължавам състезанието
ЖП спирка Марикостиново - вече с осветление
ЖП спирка Марикостиново - вече с осветление