НОВИНИ

Руската гимназия в Пловдив - първото Google училище в България

Пловдив е лидер в страната при въвеждане на иновативно обучение с облачни технологии. Това стана ясно на двудневна конференция с преподаватели от цялата страна. Още седем паралелки в седем училища в Пловдив ще започнат новата учебна година вместо с тетрадки и учебници, с устройства, свързани в системата.

bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 16.06.2019
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Пилотният проект по модела "Едно към едно - устройство за всеки ученик" започна от езикова гимназия "Иван Вазов" с учениците от 8 "ж" клас. Децата вече са снабдени с устройства, свързани с „облак", а учебният процес минава изцяло през него. Като пионер в процеса, Руската гимназия стана първото по рода си референтно училище на Google за България и целия регион. В световен мащаб има едва 400 такива учебни заведения.

Иван Тотев - кмет на Пловдив: Пловдив е единственият град в България, предполагам не само в България, който има сто процента свързаност в облачни технологии във всички училища, 52 училища са свързани в облака.

Сигурността е една от най-важните задачи при въвеждането на облачното обучение.

Дийн Стоукс - мениджър за Европа, Африка и Близкия Изток в Google: Документите и личните данни на учениците и всичко, което минава през системата, принадлежи на училището. То има пълна власт и контрол. Така че училището само решава как я употребява и разпространява, но във всички случаи информацията е криптирана.

Почти 15% или 450 учители в община Пловдив са преминали поне веднъж обучение за работа с облачни технологии, обясни заместник-кметът Стефан Стоянов, като той заяви, че се надява процентът им да расте. През следващата година общината ще отдели още 200 000 лева за закупуване на нови устройства. Училищата ще могат да кандидатстват за финансиране отделно и по конкретни проекти за обучението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След фалита на „Захар-Био в Русе десетки семейства могат да останат без дом
След фалита на „Захар-Био" в Русе десетки семейства могат да останат без дом
Бизнесът в Пловдив с мерки срещу липсата на кадри
Бизнесът в Пловдив с мерки срещу липсата на кадри