НОВИНИ

Руската патриаршия няма да коментира решението на БПЦ да не участва на събора

Руската патриаршия няма да коментира решението на Българската православна църква да не участва във Великия и Свят събор на Православната църква, но очаква предложение за решаване на ситуацията от Константинополската патриаршия. Това съобщиха днес за БНТ от пресслужбата на Московската патриаршия. Всеправославният събор остава под въпрос заради противоречия по заключителните му документи, както и заради проблеми с участието на всички църкви.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:13, 06.06.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

От Московската патриаршия, която също има възражения по организацията на събора, уточниха за БНТ, че по проблема с участието на Българската православна църква Светият синод на Руската православна църква вече е взел отношение миналия петък.

Тогава патриарх Кирил събра на спешно заседание в Даниловския манастир членовете на Светия синод, на което беше отбелязано, че преди всеправославния събор са възникнали сериозни проблеми, които изискват незабавни общоправославни действия.

Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия: "Информация постъпва от поместените православни църкви и от самия Крит. Бих искал подробно да Ви информирам, за да можем да преценим какво да предприемем в тази ситуация, защото тя е твърде сложна".

В крайна сметка Светият синод на руската църква предложи до 10 юни да бъде свикано извънредно всеправославно съвещание, на което да се прецени дали съборът може да бъде организиран по план от 18 до 27 юни на остров Крит. Свикването му би се обезсмислило при неучастие дори на една православна църква, защото решенията му са валидни само при консенсус.

;

На 1 юни Светият синод на Българската православна църква първо поиска отлагане на събора, а два дни по-късно обяви и че въобще няма да участва по няколко причини, включително финансови.

Западно и средноевропейски митрополит Антоний: "Трябва всяка една от църквите да плати 120 хил. евро ангро, т.е. без никакво основание, без никаква финансова разбивка".

Все още се очаква реакция на Константинополската патриаршия. Но така или иначе подготвяният от 40 години всеправославен събор остава под въпрос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социалдемократите печелят местните избори в Румъния
Социалдемократите печелят местните избори в Румъния
Първа самостоятелна изложба на Петър Лазаров във Варна
Първа самостоятелна изложба на Петър Лазаров във Варна