Руската православна църква обяви, че не може да участва във Всеправославния събор на остров Крит и поиска той да бъде отложен за по-късна дата от планираните 17-26 юни. Решението беше взето на спешно заседание днес на Светия синод на руската църква и след като от участие от събора вече се отказаха няколко православни църкви, включително българската.

Решението на руската църква донякъде беше очаквано, след като тя вече отзова от остров Крит пратеника си, който трябваше да участва в подготовката на Всеправославния събор. Планираното си тази седмица пътуване до Крит отложи и митрополит Иларион, ръководител на отдела за външни църковни връзки в руската патриаршията.

Днес патриархът Кирил събра на спешно заседание Светия синод.

Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия: "Получаваме различна информация. Редица църкви се отказаха да отидат на събора. Има много критики по повод документите, които трябва да бъдат приети на събора. Ние предложихме механизъм, така че да бъдат приети поправки към документите и да бъдат решени въпроси, заради които други църкви се отказаха да участват в събора. Предложението ни беше отклонено".

На заседанието синодът реши да подкрепи предложението на българската, грузинската, сръбската и антиохийската църкви за отлагане на събора за по-късна дата. В случай, че той все пак бъде свикан, руската църква няма да участва. Според митрополит Иларион при неучастие на всички църкви съборът губи общоправославния си смисъл.

Съборът, организиран от Константинополската патриаршия, изисква участието на всички 14 поместни църкви, защото решенията се взимат с единодушие. Първа, в началото на юни от участие се отказа Българската църква - заради възражения по предлаганите за одобрение документи, както и по финансови причини. Последваха откази и от Сърбия, Грузия и Антиохийската църква. Така на практика се очертаха разделенията между православните църкви, а подготвяният от 40 години събор се оказва пред провал.