В Русия рублата продължава свободното си падане заради нестабилните цени на нефта. Днес на Московската борса курсът й достигна нов рекорд по обезценяване - над 82 рубли за долар и съответно 89 рубли за евро. Икономическата криза в силно зависимата от нефта Русия все повече затяга коланите и изпразва джобовете на руснаците.

"Горбушкин двор" или по народному "Горбушка". В този най-масов и евтин московски магазин за битова електроника клиентите са все по-малко. Някои магазинчета са затворени. Търговци се оплакват, че бизнесът секва.

Александър, търговец: "Хората се опитват да пестят пари, защото не знаят как след това ще се развиват събитията. Затова клиентите станаха по-малко, купуват по-малко. Икономисват."

Московчани разказват за подобна ситуация и в хранителните магазини, където видът и качеството на продуктите осезаемо намалели.

В опит да балансира хазната руското правителство обсъжда допълнителни 10-процентови съкращения в бюджета. Най-тежко кризата понасят малкия и средния бизнес и държавните служители, сред които предстои поредно, 10-процентно съкращение.

Ирина Лобанова, финансов експерт: "Хората ще търсят по-евтини стоки и марки. Като цяло потреблението ще се свива, защото покупателната способност пада, доходите намаляват."

В "Горбушка" посетителите не крият песимизма си заради падащия жизнен стандарт.

Алексей, московчанин: "Хората станаха по-сериозни, по-замислени, по-зли вероятно, по-нетърпими. Няма да крия, на мен кризата ми се отрази по същия начин, както и на всеки друг".

Под натиска на ниската цена на петрола и санкциите руските власти пропагандират политика на замяна на вноса. Мнозина експерти обаче се съмняват, че тя ще има ефект. Както писа популярният икономист Алексей Кудрин, кризата тепърва предстои, но въпросът е дали ще започнат реформи, дали ще бъде осигурена конкуренция и среда за защита на инвестициите.