Президентът на Украйна Петро Порошенко обеща да бъдат спазвани правата на всички украинци, които останат в лоното на Руската православна църква. Той обаче увери, че Киев ще брани от Москва онези, които прегърнат решението на Вселенската патриаршия да допусне обявяването на независима украинска църква.

Руският патриарх Кирил е в Беларус, където утре ще заседава Светият синод на Руската православна църква.

На светлия празник Покров на Пресвета Богородица, който в бившите съветски републики се чества днес, главата на украинската църква - патриарх Филарет, и президентът Петро Порошенко се обърнаха към православните вярващи на централния киевски площад "Света София". Порошенко отново заяви, че отделянето от Руската църква е важна стъпка към пълна независимост от Русия.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Патриарх Кирил на Руската православна църква се моли за руските войници, които убиват украински войници и цивилни. А тук в Украйна, за съжаление, още има храмове, в които го почитат.
Руската църква обеща „твърд и адекватен“ отговор на Вселенската патриаршия

Руската църква обеща „твърд и адекватен“ отговор на Вселенската патриаршия

Отговорът на синода на Руската православна църква на решенията на Константинополския патриархат (Вселенска патриаршия) за Украйна ще е адекватен и твъ...

Междувременно в Минск руският патриарх призова цялото си паство да се моли за единството на православната църква, за да оцелее тя, както е оцеляла, въпреки гоненията, в съветски времена.

Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия: Виждаме как врагът на човешкия род се опълчва на православната църква, която преминава през много тежки изпитания. Но вярваме, че никакви светски сили не могат да унищожат църквата.

Утре светият синод на Руската православна църква ще заседава за първи път в Беларус и се очаква да реши как да отвърне на Вселенската патриаршия за украинската църква.

Руският патриарх Кирил (ляво) и Вселенският патриарх Вартоломей (дясно) по време на среща по-рано тази година
Руският патриарх Кирил (ляво) и Вселенският патриарх Вартоломей (дясно) по време на среща по-рано тази година © БТА / АРХИВ
Започва процедура за независима църква на Украйна

Започва процедура за независима църква на Украйна

Вселенската патриаршия в Истанбул реши да признае независима православна църква в Украйна и с това предизвика бурни, включително политически реакции,...