НОВИНИ

Руската църква готви ответна реакция срещу Вселенската патриаршия

Президентът на Украйна Петро Порошенко обеща да бъдат спазвани правата на всички украинци, които останат в лоното на Руската православна църква. Той обаче увери, че Киев ще брани от Москва онези, които прегърнат решението на Вселенската патриаршия да допусне обявяването на независима украинска църква.Руският патриарх Кирил е в Беларус, където утре ще заседава Светият синод на Руската православна църква.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:35, 14.10.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

На светлия празник Покров на Пресвета Богородица, който в бившите съветски републики се чества днес, главата на украинската църква - патриарх Филарет, и президентът Петро Порошенко се обърнаха към православните вярващи на централния киевски площад "Света София". Порошенко отново заяви, че отделянето от Руската църква е важна стъпка към пълна независимост от Русия.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Патриарх Кирил на Руската православна църква се моли за руските войници, които убиват украински войници и цивилни. А тук в Украйна, за съжаление, още има храмове, в които го почитат.
;

Междувременно в Минск руският патриарх призова цялото си паство да се моли за единството на православната църква, за да оцелее тя, както е оцеляла, въпреки гоненията, в съветски времена.

Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия: Виждаме как врагът на човешкия род се опълчва на православната църква, която преминава през много тежки изпитания. Но вярваме, че никакви светски сили не могат да унищожат църквата.

Утре светият синод на Руската православна църква ще заседава за първи път в Беларус и се очаква да реши как да отвърне на Вселенската патриаршия за украинската църква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запалиха входната врата на фотожурналист в Бургас
Запалиха входната врата на фотожурналист в Бургас
Натиск срещу Саудитска Арабия заради изчезването на журналист
Натиск срещу Саудитска Арабия заради изчезването на журналист