Отговорът на синода на Руската православна църква на решенията на Константинополския патриархат (Вселенска патриаршия) за Украйна ще е адекватен и твърд. Това заяви днес пред журналисти говорителят на руския патриарх Кирил Александър Волков по повод на визитата му в Беларус, предаде ТАСС.

Руският патриарх Кирил
Руският патриарх Кирил © БТА / АРХИВ

В четвъртък Вселенската патриаршия подкрепи искането на Украйна да получи афтокефалия или самоуправление и отмени решението за анатемосване на патриарх Филарет, който се надява да застане начело на новата независима църква, базирана в Киев, припомня Ройтерс. Говорителят на руския патриарх каза, че Синодът ще даде оценка на действията на Константинополската патриаршия в понеделник.

Александър Волков, говорител на руския патриарх: Във всеки случай, отговорът ще е адекватен и твърд. Синодът ще изрази недвусмислената си позиция за решенията, взети в Истанбул.

В същото време Волков се затрудни да посочи какви конкретно решения ще бъдат взети и заяви, че трябва "малко да се изчака".

Започва процедура за независима църква на Украйна

Започва процедура за независима църква на Украйна

Вселенската патриаршия в Истанбул реши да признае независима православна църква в Украйна и с това предизвика бурни, включително политически реакции,...

Говорителят на Кирил каза, че повечето жители на Украйна подкрепят каноничната Украинска православна църква, както Русия нарича украинската църква към Московския патриархат.

Пристигайки днес в беларуската столица, патриарх Кирил изрази надежда, че Православната църква ще намери сили да преодолее кризата и да запази единството си.

Утре Кирил ще освети храма "Вси светии" и ще се срещне с президента на Беларус Александър Лукашенко, а в понеделник ще участва в изнесено заседание на синода на РПЦ.