НОВИНИ

Руски инспектори ще проверяват български фирми, за да изнасят стоки в Русия

В началото на следващата година руски инспектори започват проверки в 27 български предприятия, които имат интерес да изнасят стоки за Русия, когато ембаргото бъде свалено. Целта е бързото завръщане на наша продукция на руския пазар. Новината дойде след среща на земеделския министър Десислава Танева с руския й колега Александър Ткачов по време на изложението "Златна есен" в Москва. Репортаж на Зоя Велинова и Любен Бързаков.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:25, 06.10.2016
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Заради руското ембарго, наложено в отговор на европейските санкции, вече втора година България не може да изнася за огромния руски пазар пресни плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, мляко и млечни продукти. Само заради спрения износ на млечни продукти ,страната ни е загубила над 1 млн. евро.

По време на срещата между двамата земеделски министри, Десислава Танева постави въпроса кога ще бъдат извършени проверки от руските фитосанитарни власти и експерти, така че когато бъдат вдигнати контрасанкциите, страната ни да не губи време и да се завърне на руския пазар.

Десислава Танева, министър на земеделието и храните
„Получихме уверение от министър Ткачов, че ще се постарае да стартира процедурата в началото на следващата година по отношение на инспектирането от страна на руски инспектори на българския официален орган за контрол - Агенцията за безопасност на храните и на предприятията, които са изявили интерес да изнасят ембаргови стоки, когато разбира се то бъде свалено. Това би представлявало изключение от общият режим, които действа към момента."

Междувременно, на Агрофорум ,руският земеделски министър съобщи, че въпреки ембаргото, Русия се е справила с недостига на пилешко и свинско месо, произвеждайки собствена продукция. Дефицит обаче има все още при плодовете и зеленчуците.

Алексей Ткачов, министър на селското стопанство на Русия
Планираме през следващите 5 години да инвестираме поне 30 млн рубли за построяване на големи оранжерии и стопанства за плодове и зеленчуци, както и да осигурим нисколихвени кредити за земеделските производители.

Ембарго за българското вино на руския пазар няма.въпреки това обаче по магазините в 12 милионната Москва трудно може да се намери българско вино. А преди години , в съветско време износът ни надхвърляше 200 млн. тона литра.

Виталий Меркушев- председател на Черноморския форум на винопроизводителите
Наистина наблюдаваме катастрофален спад в продажбите на българско вино на руския пазар. Преди 10-ина години те надхвърляха 60 млн. тона, а сега са едва 4 млн тона. Виждате спад от 12 пъти. Трябва да се промени имиджа на българското вино на руския пазар,в противен случай до 2 години то съвсем ще изчезне от рафтовете в Русия.

Според Виталий Меркушев българските вина са добри и печелят престижни награди по света, но това не е известно в Русия. Затова е нужна силна рекламна кампания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Ще има ли денонощни аптеки?
​Ще има ли денонощни аптеки?
Иван Велчев събира гледки и състояния
Иван Велчев събира гледки и състояния