Руският изследовател и пътешественик Фьодор Конюхов обяви плановете си да направи трикратна околосветска обиколка на борда на собственоръчно построенаяхта само няколко седмици, след като се завърна от рекордната си океанска обиколка с гребна лодка.

„Сега искам да построя голяма 76-метрова яхта и да плавам с нея по света,за да мога да счупя няколко рекорда. Искам да направя три околосветски обиколки без да влизам в нито едно пристанище“, заяви Конюхов.

Той отбеляза, че пътешествието му не трябва да бъде по-дълго от 80 дни, но не уточни кога планира да се отправи на новото си плаване.

През май Конюхов приключи първия етап от най-скорошната си и амбициозна обиколка – солово пътешествие в гребна лодка, след като преодоля турбулентните води в Южния Пасифик, изминавайки разстоянието от Нова Зеландия до Нос Хорн.

Малко след завръщането си в Русия Конюхов тества нов прототип на захранван със слънчева енергия самолет, като прелетя разстоянието от Москва до Крим.

Досега руснакът е направи пет околосветски пътешествия. Той е прекосил Атлантическия океан 17 пъти и е първият руснак, който е покорил най-високите върхове на седемте континента и е посетил Северния и Южния полюс.

​Руснак успя да прекоси половината от Южния Пасифик за 100 дни

​Руснак успя да прекоси половината от Южния Пасифик за 100 дни

Руският изследовател Фьодор Конюхов, който се отправи на пътешествие с едноместната си гребна лодка в бурните води на Южния Пасифик, успя да прекоси п...