НОВИНИ

Руски хакер, задържан в Прага, официално обвинен в САЩ

Руски гражданин бе обвинен в хакерство и кражба на информация от компютри в Линкедин и други компании от района на залива Сан Франциско, съобщиха вчера федерални прокурори, цитирани от Асошиейтед прес

bnt avatar logo
от БТА
08:17, 22.10.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света
руски хакер задържан прага официално обвинен сащ


Федерално голямо жури в четвъртък е повдигнало срещу 29-годишния Евгений Александрович Никулин от Москва обвинения за незаконен достъп до компютри и кражба на лични данни.

Според прокурорите Никулин е изпратил програма в компютъра на служител на Линкедин, откраднал потребителското му име и парола и ги използвал, за да получи достъп до компютрите на компанията през 2012 г. Никулин е обвинен също в незаконно проникване в компютрите на две други компании, Дропбокс и Формспринг, и в конспирация за продажбата на откраднатите потребителски имена, пароли и имейл адреси на клиенти на Формспринг. Той е арестуван на 5 октомври в Чехия и остава там.

Според руската страна операцията по задържането е осъществена с участието на ФБР. Чешките власти съобщиха вчера, че очакват искането за предаването му на САЩ се очаква да постъпи до 4 декември. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че руските дипломати в Прага активно работят с чешките власти, за да не допуснат екстрадирането на Никулин, предаде ТАСС.

Линкедин смята, че арестът е свързан с кражба на лични данни на нейни потребители от 2012 г.. През май компанията съобщи, че пробивът от 2012 г. е довел до компрометиране на паролите на над 100 милиона нейни потребители - много повече, отколкото се предполагло първоначално.

Представител на прокуратурата в Сан Франциско отказа да коментира дали обвиненията срещу Никулин са свързани с този пробив. В комюнике компанията заяви, че цени високопродължаващата работа на ФБР за преследване на отговорните за пробива в базата лични данни.

Обвинителният акт включва и трима неназовани съучастници в заговора, един от които предложил на друг да му продаде откраднатата информация от Формспринг за 5500 евро, допълва АП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Перу се оплака от заплатата си
Президентът на Перу се оплака от заплатата си
Бан Ки-мун обмисля политическо бъдеще в Южна Корея
Бан Ки-мун обмисля политическо бъдеще в Южна Корея