Необикновена проява на единство от страна на руски медии в защита на колега. В края на миналата седмица беше задържан Иван Голунов - журналист на свободна практика, известен с мащабни разследвания, уличаващи в корупция близки до властта чиновници. Обвинен е в притежание и продажба на наркотици.

Три известните руски вестникa - РБК, Ведомости и Комерсант, излязоха днес с еднакви първи страници. Те гласят - Аз/ние сме Иван Голунов. Изданията имат и общ коментар, в който се казва, че доказателствата срещу колегата им са съмнителни.

В защита на разследващия журналист се изказаха знаменитости като актьора Константин Хабенски и руски общественици.

Мария Кособкова, автор на документални филми: "Разбира се, че търсих трите вестника, които излизат с такава гениална първа страница - Аз/Ние сме Иван Галунов. Струва ми се, че в страната ни се случва нещо много важно и ми се иска да го подкрепя по всички възможно начини.

От вътрешното министерство обявиха, че не са открили следи от наркотици по ръцете на репортера. Това предизвика въпроси в руската Дума. Голунов е обвинен в притежание на дрога. Адвокатът му твърди, че тя е подхвърлена.

В медиите се появи информация, че Голунов е бит по време и след задържането му. Органите на реда категорично отрекоха. Два месеца Голунов ще остане под домашен арест. Наблюдатели коментират, че мярката е твърде мека и показва несигурността на властта по конкретния случай и че той ще предизвика силно обществено недоволство, което ще засегна имиджа на президента Владимир Путин. Кремъл заяви, че следи казуса отблизо.