Русия очаква икономически растеж от около 2 процента за 2017 година, което ще бъде обрат спрямо дългогодишната рецесия. Това посочва министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров, чиито коментари са поместени днес в германския седмичник "Велт ам зонтаг" и цитирани от ДПА.

Министърът отбелязва, че почти всички сектори са отчели бърз темп на растеж през 2016 година и първото тримесечие на тази година. Това е подобрение спрямо по-ранни оценки, които предвиждаха слаб растеж за 2017 година.

Русия от години се бори с ниските цени на петрола, както и със западните санкции, наложени заради ролята й в украинската криза, припомня агенцията.

Мантуров твърди, че Русия се е научила да се справя въпреки санкциите. Например, технологичните продукти, които преди е внасяла от Европа, сега идват от други страни. Руските промишлени производители също са спечелили дял от местния пазар.

В действителност, казва Мантуров, санкциите имаха непреднамерения ефект да послужат като вид помощ за развитие на руската индустрия.