НОВИНИ

Руски самолет със ЗРК "Панцир" прелетя над България за Сърбия

Руски самолет Ан-124, транспортиращ зенитно-ракетния комплекс „Панцир С1“, е излетял от от московското летище „Внуково“ за Сърбия.В момента самолетът лети над въздушното пространство на България, съобщава „Спутник“. На борда на Ан-124 се намират първите две от общо шест системи „Панцир С1“, които Белград договори миналата година.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:11, 22.02.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
руски самолет зрк панцир прелетя българия сърбия

Полетът на руския самолет с бойна техника е разрешен от българския министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„След разрешение на министъра на отбраната и след съгласуване с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съгласно действащата нормативна уредба бе даден положителен отговор за извършване на полети от руски самолет, пренасящ зенитноракетен комплекс „Панцир 1“ за Република Сърбия“, съобщиха в четвъртък за БГНЕС от външното ни министерство.

Какво представлява „Панцир“?

На 24 октомври 2019 г. сръбският президент Александър Вучич обяви, че Белград е поръчал комплекса „Панцир“. Той е предназначен за близка защита на граждански и военни цели от въздушни атаки при всякакви метеорологични условия, климат и радиоелектронна обстановка, денем и нощем. Комплексът може също така да защити отбраняемия обект от земни и водни заплахи.

Въоръжението на „Панцир“ се състои от 12 ракети земя-въздух, готови за изстрелване (по шест ракети във всеки контейнер). Ракетите имат максимален обсег от 20 км и 30 км и са оборудвани с бойна глава с тегло 20 кг. Въоръжението на комплекса включва също 30-мм оръжие с обхват до 4 000 м и височина до 3 000 м. Ракетите се използват за борба с цели в далечна зона на обхват, докато оръжието се използва за унищожение на цели в близка зона.

Доставките на комплекса „Панцир“ трябва да се осъществят в края на този месец.

С-400 и „Панцир“ на учения в Сърбия

В края на ноември 2019 г. руски самолети със зенитно ракетни комплекси С-400 и „Панцир“ отново прелетяха над територията на България на път за Сърбия. Там се състоя съвместно сръбско-руско учение, което беше наблюдавано и от президента Александър Вучич.

Полетите тогава също бяха осъществени след разрешение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Военни експерти коментираха, че присъствието на най-съвременните руски ЗРК на територията на Сърбия създава проблем за съседните държави-членки на НАТО – Румъния, България, Гърция и Унгария, защото могат да контролират полетите на техните ВВС в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приятели се завръщат
"Приятели" се завръщат
Четирима задържани за склоняване към проституция при спецакция в Пловдив
Четирима задържани за склоняване към проституция при спецакция в Пловдив