НОВИНИ

Руски шпионин е в критично състояние във Великобритания

Бивш руски разузнавач, получил убежище във Великобритания, е в критично състояние. Той е бил изложен на досег с неизвестно вещество в Югозападна Англия, информира Би Би Си.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:26, 06.03.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Британската полиция съобщи за сериозен инцидент в търговски център в Солсбъри, западно от Лондон. Мъж и жена са пострадали, след като били изложени на неизвестно засега вещество. Пострадалите са откарани в местна болница, а отделението, където са настанени, е затворено. Отцепен е и районът, където е станал инцидентът, а британската полиция претърсва дори кошчетата.

Малко по-късно мъжът бил идентифициран като бившият руски шпионин Сергей Скрипал. Жената е 33 годишна. Към момента не може да се каже дали става дума за престъпление или терористичен акт.

Крейх Холдън, полицай: Целта в момента е да разберем какво е причинило критичното състояние на тези хора. Работим с нашите партньори, за да поставим диагноза и да назначим адекватно и спешно лечение. Призоваваме гражданите, които имат информация за инцидента, да се свържат с нас. Уверяваме обществеността, че се отнасяме изключително сериозно към този инцидент. Не смятаме, че има риск за хората.

66-годишният Скрипал е пенсиониран полковник от руското разузнаване. През 2006 г. той е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. През 2010 г. получава убежище в Обединеното кралство след размяна на шпиони между Съединените щати и Русия.

Случаят в Солсбъри напомня на убийството на Александър Литвиненко през 2006 г. в Лондон. Бившият руски разузнавач почина, след като бе изложен на контакт с радиоактивно вещество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг стана посланик на ООН
Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг стана посланик на ООН
Прокуратурата в Пловдив трябва да излезе с изявление за задържания лекар
Прокуратурата в Пловдив трябва да излезе с изявление за задържания лекар