НОВИНИ

Руските граждани в Дупница ще могат да гласуват на изборите в Русия

Руските граждани, които живеят в Дупница, ще имат възможност да гласуват предсрочно за президентските избори в Русия. Вотът ще се проведат на 10 март от 12:00 до 15:00 часа в клуба на руската общност. В 20 града в България на различни дати руските граждани ще могат да упражнят правото си на глас за избор на държавен глава. В Русия изборите ще са на 18 март.

bnt avatar logo
от БНТ
20:46, 25.02.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Руснаците, които имат право на глас в Дупница, са 45 души. Всички, които са над 18 години и имат руско гражданство, могат да упражнят правото си на вот.

Олга Петрова, председател на руския клуб в Дупница: Идват с желание, защото до 89 година ние не сме гласували. Не сме имали право да гласуваме, по други закони живеехме в България. От 89 година, колко избори има, сме гласували.

Людмила Токева живее в страната ни от 44 години и с носталгия си спомня за Русия и за своите роднини там. Казва, че винаги гласува за по- добър живот на близките си, останали в родината ѝ. Надява се, че ще бъдат взети мерки и ще се улесни свободното пътуване на граждани между България и Русия.

Людмила Токоева: Всеки се бори за по-хубави неща, за по-добра икономика. Искаме по-често да пътуваме. Искаме безвизов режим, всичко искаме.
Олга Петрова: За нас стана много по-лесно, защото ние отиваме без покани, без виза без нищо. А нашите роднини идват тук с визи, които така много трудно се изпращат. Там също и за нашите мъже, които са с българско гражданство трябва да ходят натам с визи, което също понякога спира хората.

Руският клуб в Дупница организира изборите в града заедно с посолството на Руската Федерация в България. В деня на изборите ще бъде предоставена урната и бюлетините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са перспективите на коридор № 8?
Какви са перспективите на коридор № 8?
100 години от създаването на българското училище в Будапеща
100 години от създаването на българското училище в Будапеща