НОВИНИ

​Руските военни без смартфони

Руските депутати приеха закон, който забранява на военните да използват смартфони, да публикуват онлайн или да дават информация на медиите, докато са на служба. Това действие идва, след като журналисти използваха снимки и видео публикувани в социалната медия от войници, за да съберат информация за военните операции на Русия в Сирия и Украйна.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:52, 12.02.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света
​руските военни без смартфони

Руската армия отдавна се опитва да ограничи военните от използването на социални медии, за да предотврати изтичането на информация.

Сайтът Медуза индипендънт пише, че със закона „ще знаем по-малко за тормоза и военното присъствие в Украйна.”

От комисията по отбраната на долната камара на руския парламент, които написаха и предложиха закона заявиха, че се опитват да подсигурят „националната сигурност” в „сферата на информацията ” и да обхванат тази, която не е категоризирана като военна тайна.

Законът ще забрани на военните да носят „електронни устройства”, които могат да публикуват съдържание и снимки онлайн и да разкрият тяхното положение.

Той също така забранява на военни и военнослужещи да информират медиите или да публикуват съдържание онлайн, което да описва техните или длъжностите на други или тяхното положение.

Освен това се забранява даването на информация за действия на военни ръководители или за локацията на военни управления.

Депутатите гласуваха законите на второ четене, след което те ще бъдат разгледани отново, сената ще гласува и след това ще бъдат подписани от президента Владимир Путин.

Предупреждава се, че чуждестранните тайни служби и терористични организации са заинтересовани от действията на руските военни и в частност тези, които са в Сирия.

Казва се, че тази информация може да бъде използвана за формиране на „предубеден поглед над политиката на руското правителство.”

Войниците, които нарушат този закон ще бъдат по-рано освободени от служба.

Основните телефони без камера не са забранени и военнослужещите могат да използват смартфони докато не са на мисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Референдум: Как изглежда политиката за младите активни хора?
В "Референдум": Как изглежда политиката за младите активни хора?
Симпатизант на Тръмп нападна оператор на Би Би Си
Симпатизант на Тръмп нападна оператор на Би Би Си