НОВИНИ

Руските военни напускат Сирия

Международната общност приветства изтеглянето на основната част на руския контингент от Сирия. Според Европейската комисия, решението на Кремъл ще помогне за намаляване на напрежението. Руското изтегляне съвпадна с подновяването на мирните преговори в Женева.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:37, 15.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Изтеглянето на основния руски контингент беше приветствано от много страни като Франция, Великобритания, Иран, Австралия и Китай.

Ли Кан, говорител на външното министерство на Китай: Решението на Русия изпрати положителен сигнал към международната общност, най -вече към враждуващите страни в Сирия.

Москва съгласува изтеглянето с Дамаск. Сирийската опозиция реагира резервирано.

Салим ал Муслат, говорител на сирийската опозиция: Искаме руският народ да е приятел на Сирия, а не партньор в убиването на сирийци. Ще бъде още по-важно ако Путин реши наистина да застане зад сирийския народ,а не зад диктатора.

Специалният пратеник на ООН за Сииря Стафан де Мистура се надява руското изтегляне да се отрази положително на преговорите в Женева.

Според американската преса, ходът на Кремъл е изненадал Вашингтон и е поставил въпроса за следващите стъпки в Сирия. Според данни на УНИЦЕФ, 80 процента от сирийските деца са пострадали пряко или косвено от гражданската война.

Конфликтът разсели 5 милона сирийци и отне живота на половин милион души.

;

Вижте коментара на кореспондента на БНР в Москва Николай Кръстев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в Брюксел
Стрелба в Брюксел
Отново агресия на пътя - побой заради катастрофа в София
Отново агресия на пътя - побой заради катастрофа в София