Руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил задържан днес пред дома му по неизвестни причини, съобщи в туитър говорителката на опозиционера Кира Ярмиш, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Алексей Навални
Алексей Навални © БТА

Навални бе задържан преди два часа пред дома му. В момента той е в Даниловския полицейски участък. Не са казали защо са го арестували. Взели са телефона му“, уточни говорителката му в Туитър.

„Дали са му да проведе един разговор по телефона и той ми се обади, а след това са му взели телефона“, допълни Ярмиш в интервю за радио „Ехото на Москва“, уточнявайки, че адвокатите му ще се срещнат с него.

Алексей Навални организира протест под надслов "Стачка на избирателите"

Алексей Навални организира протест под надслов "Стачка на избирателите"

Протест в десетки градове в Русия под надслов "Стачка на избирателите" - с настояване за честни избори и смяна на властта. Мащабната акция беше орган...

Този арест „вероятно е свързан“ с намерението на Алексей Навални да организира демонстрации на 9 септември срещу силно непопулярната подготвяна реформа на пенсионната система, допълни Ярмиш.

Часове преди да бъде задържан, Навални обяви в Туитър, че ще направи "интересни изявления" в емисията си, предавана пряко по социалните мрежи и насрочена за 13:00 московско време, когато е и бил задържан.

Навални остро разкритикува плановете на правителството да вдигне пенсионната възраст, припомня Франс прес.