НОВИНИ

Руският патриарх замина за срещата си папа Франциск

Руският патриарх Кирил отпътува за среща с Главата на Римокатолическата Църква папа Франциск. Двамата ще се срещнат на международното летище в Хавана, където се очаква да проведат среща на четири очи. По темата работи кореспондентът на БНР в Москва Николай Кръстев.

руският патриарх замина срещата папа франциск
bnt avatar logo
от БНТ
22:39, 11.02.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Представители на Руската православна църква и Светия престол, са водили тайни преговори за срещата между патриарх Кирил и папа Франциск в продължение на две години, съобщават руските издания. Според "Новая газета" тайните преговори са се провеждали на няколко места в Рим, Москва и Хавана. Съгласието за очакваната в петък историческа среща между предстоятелите на най голямата източно християнска Църква и на Западната са били постигнати още през есента на 2015 година, но за нея публично бе съобщено едва преди седмица. Според публикуваната още информация Руската православна църква е настоявала новината да остане в тайна още няколко месеца.

Източници твърдят, че руския президент Владимир Путин е насърчавал срещата между патриарх Кирил и папа Франциск. Посланикът на Русия във Ватикана Александър Авдеев съобщава, че е възможно преговорите да са били подпомогнати от политици и дипломати, нещо което обаче енергично беше отхвърлено от външния отдел на Московската патриаршия, от които припомниха че близо 20 години дипломатите на двете църкви са работили по нейното реализиране.

Любопитна подробност е, че през 1996 год. ,когато е трябвало да се проведе срещата между покойните предстоятели на двете Църкви Алексей Втори и папа Йоан Павел Втори е била подготвяна от настоящия руски патриарх Кирил, които тогава завеждаше външните отношения на Руската Църква. Основна тема на разговорите в Хавана ще бъдaт гонението на християните в Близкия изток, както двустранните контакти и процесите в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцките протести се засилват
Гръцките протести се засилват
Еколози прекъснаха кръгла маса за развитието на планинския туризъм
Еколози прекъснаха кръгла маса за развитието на планинския туризъм