НОВИНИ

Руският посланик: България остава в плановете на Русия за „Турски поток“

България остава в плановете на Русия за маршрута на "Турски поток". Това обяви руският посланик у нас Анатолий Макаров на годишната си пресконференция пред български медии. Той дори подчерта, че „Турски поток“ през територията на България е приоритет за руската енергетика. Извън това, дипломатът заяви, че 2018 г. е била изключително успешна за българо-руските отношения.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
18:25, 12.12.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Ключов проект за Москва - така руският посланик у нас Анатолий Макаров определи газопровода „Турски поток“. Предвижда се той да премине по дъното на Черно море до Турция и да снабдява с руски газ Европа. Сега на дневен ред е конкретният маршрут на „Турски поток“ през региона на Балканите - дали тръбата да премине през България, или през Гърция. Посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Русия преди дни даде заявка за лобиране в полза на гръцкия маршрут.

Руският посланик у нас обаче развенча информациите за каквито и да е конкретни договорености.

Н. Пр. Анатолий Макаров - посланик на Русия в България: За тръбата още официални договорености няма. Преговорите са за това, че „Турски поток“ трябва да има продължение. Чух даже тръбата да се нарича „Български поток“. Ципрас действително дойде в Москва и води преговори на тази тема „Турски поток“ да мине през Гърция за Италия. Но това засега са само изявления. За „Гръцки поток“ не съм чул.
;

Руският дипломат уточни, че посолството по принцип стои настрана, когато става въпрос за търговски преговори. Но допълни, че вероятно и българското правителство може има подобна среща като тази на Ципрас, за да покаже своя интерес към проекта "Турски поток".

Н. Пр. Анатолий Макаров - посланик на Русия в България: Така или иначе вариантите са два - през България или Гърция. Но аз не знам как точно ще бъде. Но по принцип смятам, че „Турски поток“ през територията на България е приоритет за руската енергетика.

Анатолий Макаров каза още, че Русия не се страхува от конкуренцията на американския втечнен газ, защото той би се търгувал по-скъпо в Европа. Дипломатът отбеляза и че страната му също работи по проекти за доставки на втечнен газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще остане ли Тереза Мей лидер на Консервативната партия?
Ще остане ли Тереза Мей лидер на Консервативната партия?
Правителството отпусна 1,4 млрд. лева за строителството на АМ Хемус
Правителството отпусна 1,4 млрд. лева за строителството на АМ "Хемус"