Българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички ние имаме интерес. Това каза президентът на Република България Румен Радев в началото на пленарните разговори с министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев и предвожданата от него руска делегация в президентството.

© БГНЕС

Според него в енергетиката има голям потенциал за задълбочаване на отношенията ни при спазване на важни принципи като целесъобразност, конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките. „Особено важно за нас – изгодна цена. България предоставя добри условия за инвестиции и сме отворени в редица области. Вярвам, че българската икономика може да предложи много повече на руския потребител, който познава и цени качеството на редица български стоки. Що се отнася до образование, наука, култура, имаме дълги традиции и огромни перспективи за развитие“, каза държавният глава.

Въпреки различията по някои двустранни и международни въпроси между народите на България и Русия съществуват дълбоки исторически, духовни и културни връзки, заяви Румен Радев.

„Въпреки различията по двустранни и международни въпроси между народите на България и Русия съществуват дълбоки исторически, духовни и културни връзки, устояли на изпитанието на времето и неподвластни на политическата конюнктура“, изтъкна Румен Радев.

Медведев: За „Турски поток“ ще можем да говорим след гаранции от ЕК

Медведев: За „Турски поток“ ще можем да говорим след гаранции от ЕК

За по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще можем да говорим след гаранция от ЕК, че за този проект няма да има прегради. Това каза мини...

Ползвам се от тази възможност да ви поканя още веднъж на Петербургския икономически форум. Това каза министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев на президента на Република България Румен Радев в началото на пленарните разговори между двете делегации на "Дондуков" 1.

Медведев припомни, че е имало момент, в който икономическите връзки между Българи и Русия са били срутени. „Натрупаха се взаимни обиди. Търговията стагнира“, коментира руският премиер.

Руският премиер посочи, че датата 3 март винаги ще свързва народите ни. „Тази година ще празнуваме други знаменателни дати, включително 140 години от момента на дипломатически отношения“, каза Медведев. Според него не става дума за исторически дати, а за историческата памет, която винаги е била характерна за народите ни. „Още веднъж много благодаря за много добрата атмосфера. Тя е свързана и с времето и не само с това. Това е атмосфера на сърцата, така че благодаря ви“, подчерта Медведев.

Борисов: Ясно сме артикулирали, че България ще участва в преноса на газ

Борисов: Ясно сме артикулирали, че България ще участва в преноса на газ

„За газоразпределителен хъб „Балкан“ много ясно сме артикулирали, че България ще участва в газопреноса, защото просто ни се полага“, каза министър-пре...