Нищо не спира Русия и Съединените щати да разговарят с други страни за присъединяването им към Договора за премахване на ракетите с малък и среден обсег. Това заяви руският президент Владимир Путин в реч пред Министерството на отбраната в Москва. Той отхвърли обвиненията в нарушение на Договора, посочи нарушения на Вашингтон и предупреди за ответни мерки при американско оттегляне. Путин очерта и приоритетите в отбраната за следващата година.

Владимир Путин се върна два пъти към темата за Договора за премахване на ракетите с малък и среден радиус, който Съединените щати се канят да напуснат. Това ще доведе до разрушаване на цялата система за контрол на оръжията за масово поразяване, посочи ораторът.

Според него Вашингтон нарушава Договора с разполагането на системата с морско базиране „Иджис“ в Румъния, а в близко бъдеще и в Полша. Освен това американските дронове имат характеристики на забранените ракети, посочи Путин. Той призна, че други страни като Китай вече притежават системи, които попадат под действието на договора.

Владимир Путин - президент на Русия: Какво ни спира да започнем разговори с тях по присъединяването им към настоящото споразумение. Или да започнем да обсъждаме параметрите на нов договор?
САЩ заплашват да излязат от договора за ликвидация на ракети със среден обсег

САЩ заплашват да излязат от договора за ликвидация на ракети със среден обсег

„Всички, на които е скъп световният мир, трябва да се противопоставят на намерението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Договора...

Руският президент предупреди, че страната му ще вземе мерки, ако Съединените щати излязат едностранно от Договора. По-рано той припомни новите руски разработки.

Владимир Путин - президент на Русия: Щом имаме такива системи с въздушно и морско базиране, предполагам, че няма да е трудно да се направи необходимото за разполагането им на сушата.

Като приоритети Путин очерта укрепването на стратегическите ядрени сили, способни да преодолеят съвременните противоракетни системи. Той посочи и предстоящото серийно производство и постъпването на въоръжение на ракетния комплекс с глобален обсег Авангард, успешното изпитание на тежката ракета Сармат, експериментално- бойното дежурство на хиперзвуковия авиокомплекс Кинжал, както и бойните лазерни комплекси Пересвет.