НОВИНИ

Руският виолончелист и офшорките

Руският виолончелист и близък приятел на президента Путин - Сергей Ролдугин обяви в интервю за руските държавни телевизии "Россия" и "Първи канал", че харчи парите си за внос на уникални музикални инструменти в Русия и за развитието на млади музикални таланти. Това беше първият му публичен коментар, след като преди седмица името му излезе в Панамските документи като собственик на офшорни фирми, през които са извършвани сделки за милиарди долари.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:19, 11.04.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Подозренията са, че преминалите през фирмите на Ролдугин 2 млрд. долара са били пари, свързани с Владимир Путин. Самият музикант не крие близкото си приятелство с президента, на чиято голяма дъщеря е кръстник. Но както и самият Путин настоява, че парите си влага само в развитието на музиката в Русия.

Сергей Ролдугин, виолончелист: "Инструменти от майсторите Гуарнери, Страдивари, рояли "Стейнуей". Сега искам да подаря четири инструмента на образователния детски център в Сочи, четири възхитителни инструмента".
;

Ролдугин показва и ръководения от него Дом на музиката в Алексеевския дворец в Петербург, реставриран преди 8 години с държавни средства - около 10 млн. евро. Разказва, че ходел да се моли на богати меценати, докато не му предложили да се занимава с рекламни проекти и така започнал сам да финансира дейността си. Музикантът има и миноритарен дял в банка "Россия", известна още като банката на приятелите на Путин. Сега разследването "Панамагейт" му създало проблеми.

Сергей Ролдугин, виолончелист: "По цял свят от съображения за сигурност хората не афишират какви инструменти внасят. И аз не бих искал, но тази ситуация ме провокира даже към нови разходи. Сега се занимавам да създам специални условия за съхраняване на тези инструменти".

Впрочем, според московският вестник "Ведомости" миналата година в Русия са били внесени музикални инструменти за по-малко от 50 млн. долара. Виолончелата сред тях са за 75 000 долара. Ролдугин не коментира тези суми. Около тази история остават и други въпроси, включително защо все пак музикантът е имал офшорни фирми. Тези въпроси в интервютата на държавните руски телевизии така и не му бяха зададени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животът в Рамади продължава да се възстановява
Животът в Рамади продължава да се възстановява
Дигитализация в тутраканския музей
Дигитализация в тутраканския музей