НОВИНИ

Русия за смяната на кандидата ни за ген. секретар на ООН: Нямаме отношение

Русия няма отношение към решението на България да смени своя кандидат за поста генерален секретар на ООН. Това посочи на редовен брифинг в Москва говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Въпросът зададе кореспондентът на Българското национално радио Николай Кръстев.

Фани Аронова
от Фани Аронова Николай Кръстев, кор. на БНР
19:45, 29.09.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света
русия смяната кандидата ген секретар оон нямаме отношение

Мария Захарова:
Решението на България няма отношение към нас, искам да подчертая това. Това е решение на българското ръководство. Много ни се иска се да се надяваме, че това е суверенно решение. Суверенно или не - моля, питайте за уточнение българското ръководство. За мотивировката и т.н. Решението на българското ръководство за смяната на кандидата няма отношение към Руската федерация. Когато се появяваха изтичания на информация, инсинуации на тема въвличането на Русия в смяната на кандидата от страна на България, ние незабавно и пределно ясно посочвахме позицията си, че не участваме в подобни кулоарни или некулоарни игри.
Това трябва да се разбере ясно и много ви моля да се възползвате от тази възможност, така че хората в България да разберат ясно, че Русия няма никакво отношение към това. Макар да имаше голямо желание да ни въвлекат в това, поне в информационен план. Но още веднъж казвам - това няма никакво отношение към нас.

Н. Кръстев: А как ще гласува Русия?

Да, много интересен въпрос... Това е много интересен въпрос. Времето ще покаже. Както знаете върви работа. Ръководството на външното министерство се среща с кандидатите. Беше посочена нашата позиция за източноевропейския кандидат. Всички контакти с кандидатите се провеждат открито. След това публикуваме съответните съобщения. Това е международна практика - кандидати за такъв висок пост искат среща. Такива срещи не се отказват и ние съобщаваме за всички тях. А гласуването, това вече е процес.

Н. Кръстев: Как бихте коментирали твърдението, че трябва да бъде избрана жена от Източна Европа?

Дори без да отговарям на Вашия въпрос, позицията ни относно избора на генерален секретар на ООН е много ясна. Това трябва да бъде професионалист. Това е най-важното. Според мен това е основа на основите. При всяка отговорна и сложна работа е нужен професионализъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов данък за такситата в София, Пловдив и Варна
Нов данък за такситата в София, Пловдив и Варна
Недостиг на места в домовете за възрастни хора в София
Недостиг на места в домовете за възрастни хора в София