НОВИНИ

Руснаците разследват изтичане на технологии за хиперзвук

Руските служби за сигурност обискираха днес основния Научно-изследователски институт на космическата промишленост в рамките на разследване за шпионаж в полза на Запада.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:26, 20.07.2018
Чете се за: 00:31 мин.
Още

Федералната служба за сигурност подозира в "държавна измяна" десетина сътрудници на Централния научно-изследователски институт по машиностроене в град Корольов, Московска област.

Институтът е част от руската космическа агенция "Роскосмос". Според следствието заподозрените са предали на западни разузнавателни централи секретна информация за руските хиперзвукови проекти.

От "Роскосмос" потвърдиха днешния обиск, без да съобщават подробности. Генералният директор Дмитрий Рогозин е наредил максимално съдействие на силите на реда. Обискиран е и офиса на Дмитрий Пайсон - директор на аналитичния център към Обединената ракетно космическа корпорация в руската столица.

Владимир Устименко - говорител на "Роскосмос": В кабинета на Пайсон са проведени следствени мероприятия. Той е на свобода и сега работи със следствените органи.

Установено е, че изтичането на секретна информация е дошло от служители на научно-изследователския институт към "Роскосмос" в тесни контакти с Дмитрий Пайсон, заявил пред вестник "Комерсант" източник от Федералната служба за сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Англичанин влиза в затвора заради каране с 300 километра в час на мотор
Англичанин влиза в затвора заради каране с 300 километра в час на мотор
Салман Рушди пред БНТ: Хората преживяват криза на личността
Салман Рушди пред БНТ: Хората преживяват криза на личността