НОВИНИ

Руснаците залагат на местни курорти

Броят на руснаците, които избират родните курорти за летния си отдих се увеличава. Дали липсата на алтернатива или по-ниските цени са причина за тази тенденция, и коя е най-предпочитана местна дестинация вижте в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от БНТ
11:27, 10.07.2016
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Сочи - перлата на руското черноморие и една от най-предпочитаните дестинации за почивка. Заради благоприятния климат тук сезонът продължава 6-7 месеца. Само за миналата година тук са почивали 4 и половина милиона туристи. А очакванията за 2016 са още по-оптимистични. А редовните посетители са категорични, че Сочи се променя към по-добро.

"С всяка година Сочи става все по-добро място, все по-приятно е да се идва тук. Плажовете са по-чисти, цивилизовани."

"Сега има повече възможности за туристите. Сочи стана почти като курорт в Европа. Разбира се, руският манталитет не може да се промени. Услугите, предлагани от местните, са далеч от перфектното. Но като цяло, си струваше да си похарчим парите тук."

Една от причините за възраждането на славата на Сочи, е фактът, че градът беше домакин на зимните Олимпийски игри през 2014 година. Освен в спортни съоръжения, значителни суми бяха инвестирани в подобряване на инфраструктурата, изграждане на нови хотели, облагородяване на градската среда. Сочи представлява интерес за средната класа, поясняват местните туроператори, заради достъпните цени. Проблемите в Египет и Турция също са една от възможните причини за възраждането на интереса към Сочи.

През Октомври 2015 година, в следствие на атентат, се разби руски самолет с 224 души на борда, изпълняващ курс Шарм Ел Шейх - Санкт Петербург. След този случай руските туристи се насочиха към Турция.

През Ноември 2015 година обаче руски бомбардировач беше свален от турски изтребители по време на антитерористична операция в Сирия.

Това предизвика огромен дипломатически скандал между Русия и Турция, последван и от икономическа блокада от страна на Москва, която включваше и пълна забрана руски туристи да посещават турските курорти. Санкцията беше отменена в края на юни, дни след атентата на истанбулското международно летище Ататюрк.

След 8 месечно прекъсване първият чартър с 189 летовници вече пристигна в Анталия. Руските туристи не крият интереса си към турското крайбрежие, но част от тях се отказват от него и залагат на местните курорти и от съображения за сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пръскат срещу скакалци около летище Варна
Пръскат срещу скакалци около летище Варна
Раздадоха литературните награди Иван Вазов
Раздадоха литературните награди "Иван Вазов"