Изключителен розов диамант беше изложен в Лондон преди да бъде продаден на търг през ноември в Женева. Камъкът тежи 18.9 карата и е най-големият от този вид, предлаган някога от аукционна къща "Кристис". Очаква се цената му да достигне близо 50 милиона долара.

Диамантът "Пинк легаси" (Розово наследство) е с най-високата категория за цвят. Бил е в колекцията "Опенхаймер" на фамилията, основала златодобивната корпорация "Англо американ" и управляваща диамантодобивната компания "Де Бирс".

"Изключителният произход несъмнено ще го превърне в един от най-великите диаманти със собствен клас" - каза Рахул Кадакиа, който отговаря за бижутерията в "Кристис".

Само четири яркорозови диаманта с тегло над 10 карата са предлагани на търг. Рекордната цена за карат беше платена миналия ноември в Хонконг, когато "Кристис" продаде "Розово обещание" - овален диамант с тегло малко под 15 карата, за 32 480 500 щатски долара.

Диамантът "Розово наследство" ще бъде изложен в Хонконг, Лондон и Ню Йорк, преди да бъде предложен за продан от "Кристис" в Женева на 13 ноември.

Продадоха за 31 млн. долара най-големия розов диамант

Продадоха за 31 млн. долара най-големия розов диамант

Най-големият ярко розов диамант, излаган някога на търг, беше продаден за рекордната сума от 31 милиона и 560 хиляди щатски долара в Женева. Купувачът...