242 смъртни случая и близо 15 000 заболели от коронавирус отчетоха в китайската провинция Хубей за последното денонощие. Резкият и тревожен скок се дължи на нов метод за отчитане на заразата, възприет от китайските власти.

Сблъсъкът с коварния коронавирус повиши максимално степента на подозрение в китайския град Ухан. Лекарите възприемат нова тактика: наличието на подозрителни симптоми и снимка на белите дробове, която потвърждава пневмония, вече изпращат пациента в списъка на заразени с КОВИД-19, без да се чакат лабораторните изследвания.

Тон Сяои, вирусолог: Както знаем, досега подозренията за заболяване надвишаваха броя на потвърдените случаи. Сега считаме, че трябва да добавим първоначалната клинична диагноза към клиничните изследвания, за да улесним лечението и работата с пациентите.

Целта е болните да се изолират незабавно. Данните до момента сочат, че всеки носител на вируса може да го предаде средно на двама души плюс две десети.

По този показател болестта е по-заразна от обикновен грип с един заразен и три десети от всеки носител и е сравнима с острия респираторен синдром.

Новият метод за ограничаване на заразата и изолиране на подозрителните случаи в ранен стадий изисква допълнителни екипи и ресурси. През последните часове 355 медици от югоизточен Китай бяха изпратени в Ухан.

Екип от психолози от северната част на страната ще се грижи за изтощените от напрегнатата работа лекари и за разтревожените пациенти.

Хиляди тонове продукти, санитарни материали и медикаменти бяха доставени в изолирания Ухан от източния пристанищен град Нинбо.

Здравните министри в Брюксел: Няма място за паника в Европа относно коронавируса

Здравните министри в Брюксел: Няма място за паника в Европа относно коронавируса

В осем европейски страни има случаи на заболели от новия коронавирус. Най-много са в Германия, Франция и Италия. На този етап носителите на вируса са...

Още по темата Новият коронавирус