НОВИНИ

Рязък скок на заболелите от коронавируса в Китай

242 смъртни случая и близо 15 000 заболели от коронавирус отчетоха в китайската провинция Хубей за последното денонощие. Резкият и тревожен скок се дължи на нов метод за отчитане на заразата, възприет от китайските власти.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:24, 13.02.2020
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Сблъсъкът с коварния коронавирус повиши максимално степента на подозрение в китайския град Ухан. Лекарите възприемат нова тактика: наличието на подозрителни симптоми и снимка на белите дробове, която потвърждава пневмония, вече изпращат пациента в списъка на заразени с КОВИД-19, без да се чакат лабораторните изследвания.

Тон Сяои, вирусолог: Както знаем, досега подозренията за заболяване надвишаваха броя на потвърдените случаи. Сега считаме, че трябва да добавим първоначалната клинична диагноза към клиничните изследвания, за да улесним лечението и работата с пациентите.

Целта е болните да се изолират незабавно. Данните до момента сочат, че всеки носител на вируса може да го предаде средно на двама души плюс две десети.

По този показател болестта е по-заразна от обикновен грип с един заразен и три десети от всеки носител и е сравнима с острия респираторен синдром.

Новият метод за ограничаване на заразата и изолиране на подозрителните случаи в ранен стадий изисква допълнителни екипи и ресурси. През последните часове 355 медици от югоизточен Китай бяха изпратени в Ухан.

Екип от психолози от северната част на страната ще се грижи за изтощените от напрегнатата работа лекари и за разтревожените пациенти.

Хиляди тонове продукти, санитарни материали и медикаменти бяха доставени в изолирания Ухан от източния пристанищен град Нинбо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-високи заплати получават в Челопеч и Козлодуй
Най-високи заплати получават в Челопеч и Козлодуй
Финансов дълг е мотивът на задържания за обир на банка в София
Финансов дълг е мотивът на задържания за обир на банка в София