НОВИНИ

Рязък спад в оръжейния износ на Германия за Турция

Оръжейният износ на Германия за Турция е намалял рязко след поемането на управлението от новото правителство в Берлин преди половин година, предаде ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
16:45, 30.09.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света
рязък спад оръжейния износ германия турция

От 14 март правителството в Берлин е издало само 16 разрешения за износ на стойност 916 902 евро, показва отговор от министерството на икономиката на парламентарно запитване от страна на опозиция.

За сравнение, в периода от 1 януари до 13 март правителството е издало 34 разрешения за износ на оръжие за Турция на стойност 9,7 милиона евро, а за цялата 2017 г. - 138 разрешения на стойност 34,2 милиона евро.

През 2016 г. съюзничката от НАТО Турция е внесла от Германия оръжия за 83,9 милиона евро, за които са били необходими 213 разрешения за износ. Това превърна Турция тогава в един от 20-те най-важни клиенти на германската оръжейна промишленост.

След опита за преврат в Турция в средата на 2016 г. и последвалата кампания на властите, оръжейните продажби от Германия рязко спаднаха, отбелязва ДПА. Възможна причина за допълнителния спад в износа на оръжие за Турция от март би могла да е нахлуването на Турция в Северна Сирия, посочва още агенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филмът Между две води спечели наградата на кинофестивала в Сан Себастиан
Филмът "Между две води" спечели наградата на кинофестивала в Сан Себастиан
Президентът на Южна Корея получи за подарък от Пхенян две севернокорейски кучета
Президентът на Южна Корея получи за подарък от Пхенян две севернокорейски кучета