НОВИНИ

Рязката смяна на температурите ще увеличи броя на респираторните заболявания

Ще зачестят респираторните заболявания в близките седмици, първите случаи на грип обаче се очакват чак в края на октомври или началото на ноември. Това заяви за БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
16:47, 20.09.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
рязката смяна температурите увеличи броя респираторните заболявания

Симптомите на респираторния вирус, който се разпространява в момента са бързо преминаващи, обикновено в рамките на един два дни, възможна е лека температура, понякога с кашлица, болки в гърлото и отпадналост.

Според данни на здравното министерство само преди седмица сме достигнали ниво на заболяване от респираторни заболявания, което е най-ниско за целия период на годината и е равно на положението миналата година по-същото време.

Респираторните вируси в повечето случаи преминават за един-два дни и протичат в масовия случай доста леко. Не е изключено обаче на 100 000 души двама-трима души да развият по-тежка клинична картина. Очакват се поне три четири вълни на респираторния вирус преди да ни връхлети реалният грип.

Лекарска помощ трябва да потърсим, ако симптомите не отшумят до втория-третия ден, задържа се висока температура, кашлицата става по-влажна и дълбока и е придружена с болки в гърдите - това е симптом, че се е развила и бактериална инфекция. Тогава място имат и антибиотиците и други препарати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредна среща между Кери и Лавров заради подновения огън в Сирия
Извънредна среща между Кери и Лавров заради подновения огън в Сирия
Задържаха 9 души за пожара на Лесбос
Задържаха 9 души за пожара на Лесбос