НОВИНИ

Рязко са се увеличили пожарите в земеделски земи в Благоевградско

Драстично са се увеличили пожарите в Благоевградска област тази година. От началото на годината има над 400 сигнала за пожари в земеделски земи, което сравнение за миналите години е четири пъти повече увеличение, каза за Сутрешния блок на БНТ главен инспектор Георги Сарафов от пожарната служба в Благоевград. Вижте повече в прякото включване на Антония Сукалинска

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 14.03.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Огънят тръгва от запалени треви и храсти в района на квартал „Ален мак“, а заради силния вятър бързо се разраства и стига буквално под терасите на близките кооперации. Само бързата реакция на пожарникарите спасява сградите. На място пристигат три пожарни автомобила и за по-малко от час огънят е потушен. Причините се изясняват, но категорично се касае за човешка небрежност, казаха от пожарната служба. Хората, живеещи там, също смятат така.

Иван Христов: Децата си играят тука на площадките, където в крайна сметка е пригодено за тях, горе и то се вижда, че деца трудно биха могли да отидат да играят, камо ли да палят. Благодарение на това, че не се почистват наоколо районите и затова са пожарите. Възможно е, нали някой от собствениците на парцелите да си е запалил с цел нали да си попочисти малко, но предните години не сме имали такова нещо.

При пожара изгоряха 10 дка сухи треви и храсти, материални щети, за щастие, няма. В населените места в района на Благоевград запалването на нивите е ежедневие в последния месец, а следи от огъня могат да се видят около всяко село.

За фермерите това е най-лесният и евтин начин да почистят нивите си преди пролетното засяване.

Катя Мирчева: Пожари да не предизвикват, да, защото старите хора са казали „с огън и с вода шега не бива!“ - това е най-трудното нещо, което можеш да го предотвратиш.

При тези пожари често загиват и малки животински видове като охлюви и костенурки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимата се завърна в САЩ
Зимата се завърна в САЩ
Йорданка Фандъкова: Заплатите на шофьорите в София ще станат над 1800 лв.
Йорданка Фандъкова: Заплатите на шофьорите в София ще станат над 1800 лв.