НОВИНИ

С 10 години беше удължен срокът за експлоатация на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй

Агенцията за ядрено регулиране връчи лиценза, с който се удължава с 10 години срока за експлоатация на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Днес стана ясно още, че до няколко месеца ще бъде издаден и лиценз за изграждането на АЕЦ "Белене". Оптимистично ли е бъдещето пред ядрената енергетика - вижте повече подробности от Николай Минков, който проследи темата.

Николай Минков
от Николай Минков
20:16, 01.10.2019
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

На фона на европейската политика за пълна забрана на въглищните централи, бъдещето на ядрената енергетика у нас е повече от оптимистично. Лицензирането на 6-ти блок, а преди две години и на 5-ти блок, за още 10 години, означава, че българските битови потребители и бизнесът могат да разчитат на евтина, екологично чиста и безопасна енергия през следващите поне 30 години.

Освен това, след модернизацията, мощността на двата реактора е повишена на 104%. Икономическите резултати потвърждават, че този модел за производството на ток е пазарно устойчив.

Печалбата на "Козлодуй" за миналата година е рекордна - 167 млн. лв., а за първите 8 месеца на тази година нетната печалба е над 270 млн. лв.

Оценката на 6-ти блок е извършена от Агенцията за ядрено регулиране и от външни експертни организации, съобщи шефът на регулатора Лъчезар Костов.

Лъчезар Костов- председател на Агенцията за ядрено регулиране: Приложените документи, заедно с допълнително представените оценки и обосновки, дава увереност във възможността за безопасната експлоатация на 6ти блок на АЕЦ "Козлодуй" през целия срок на валидност на лицензията.

Шефът на централата Наско Михов обясни, че за да се покрият стандартите за нов лиценз, са изпълнени над 200 мерки за модернизация за 474 млн.лв.

Наско Михов- изп. директор на АЕЦ "Козлодуй": След всички тези мероприятия, които бяха изпълнени, мога да заявя съвсем убедено, че 6-ти блок може безпроблемно, да работи следващите 30 г. Разбира се, на всеки 10 години, ние трябва да го доказваме с нашата работа, за да може да се получава поредния 10-годишен лицензионен документ.

Вицепремиерът Мариана Николова заяви, че АЕЦ "Козлодуй" е гарант за енергийната сигурност на страната, а ядрената енергетика е приоритет за правителството.

Мариана Николова- вицепремиер: Ядрената енергетика в България продължава да бъде основен фактор в енергийния баланс на страната, в условията на високи технологии, ефективност на производството, конкурентни цени и поддържане на високо ниво на ядрена безопасност и радиационна защита.

АЕЦ "Колзодуй" произвежда над 34% от електроенергията на България.

;

Днес стана ясно още, че интересът към изграждането на АЕЦ "Белене" е много голям - 7 заявки за стратегически инвеститор и още 4 за доставка на оборудване и финансиране.

Освен за "Росатом", става въпрос за консорциуми от Китай, Корея, Германия и България. В част от проекта изявиха желание да участват и утвърдени в бранша компании, като американската "Дженерал Електрик" и френската "Фраматом". Основният въпрос е дали те са готови да се кооперират. От руска страна отговорът днес беше положителен.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че за България е важно до няколко месеца проектът да бъде лицензиран от Агеницията за ядрено регулиране, тъй като това ще ни даде предимство при преговорите с кандидатите за стратегически инвеститори.

Теменужка Петкова- министър на енергетиката: Ще бъде проведена процедура на пряко договаряне с колегите от "Атомстройекспрот" и на тази база ще бъдат предоставени всички документи в Агенцията за ядрено регулиране, които да послужат за това колегите от АЯР да започнат работа по лицензиране на проекта. Това трябва да се случи в максимално кратки срокове и до края на октомври този процес трябва да е приключил в НЕК.
Сергей Маргелов - директор на "Росатом" за Централна и Източна Европа: Ние сме готови да развиваме партньорството си. "Росатом" приветства възможността международна кооперация да реализира проекта. Разбираме, че толкова сложен проект не е по силите само на един. Поради тази причина безусловно, на следващия етап от процедурата, ако се направи заявка за сформиране на международна кооперация и тя е приемлива, и в интерес на българската страна, ние сме готови да реализираме проекта в рамките на такова коопериране.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартира Единната система за туристическа информация
Стартира Единната система за туристическа информация
Пострадалият при взрив от снаряд е в добро общо състояние
Пострадалият при взрив от снаряд е в добро общо състояние