НОВИНИ

С 10 лв. на тон са поскъпнали дървата за огрев в Търговищко

В разгара на топлите месеци търговията с дърва за огрев в Търговище върви вяло. Пунктовете за продажба разполагат с достатъчно количества и поддържат еднакви цени, установи наша проверка. С 10 лв. на тон са поскъпнали дървата спрямо миналата година, а при въглищата скокът е по-голям.

bnt avatar logo
от Денислава Атанасова
10:12, 29.07.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

В Търговище най-търсени са нарязаните и нацепени дърва от габър и бял дъб. При частните търговци те масово се търгуват за 140 лв. за тон. Бонус при покупката е безплатен транспорт в рамките на града, който предлагат повечето складове.

- работник: Много, много намаляха клиентите, пък и конкуренция има. Повечето хора са на газ и на ток.

Валентин Братанов, магазинер-консултантът: Друг път юни месец започваха да се зареждат, сега тука от една седмица започнаха да подпитват и някой да взимат. В този период вземат на тон, докато зимата, когато падне снега, започват на чувалчета.

Радослав Дончев обаче от рано е помислил за топлото през зимата. Вече се е запасил с 10 кубика габър за камината. Клиент е на горското стопанство, където цените, варират от 40 до 46 лв. за кубик.

Радослав Дончев: Предпочитам да ги взимам от горското стопанство, по-евтино е - 46 лв. на кубик е дървесината без транспорта, но си заслужава. Предпочитам всяка година да залягам, да се отоплявам със сухи дърва.

Спаднало е и потреблението на въглища, чиято цена е нараснала с 20-30 лв. за тон спрямо миналия отоплителен сезон. Донбаските се остават фаворит, особено сред собствениците на парни инсталации.

- работник: „Ярка топлина дават, много са по-силни от българските брикети."

Валентин Братанов, магазинер-консултантът: Донбаските, например миналата годинав сезона бяха по 300 лв., сега са 330 лв. -

- Очаквате ли поскъпване?
- Очаквам да стигнат 350-360 лв. за тон.

Все по-високи цени на замърсяващите горива и търсене на алтернативни източници на отопление прогнозират търговците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови цени на плажа във Варна
Нови цени на плажа във Варна
Компютърни очи: ​Как виждат автономните автомобили?​
Компютърни очи: ​Как "виждат" автономните автомобили?​