НОВИНИ

С 20 % се увеличават средствата за студентски стипендии

С 20 процента ще бъдат увеличени средствата за студентски стипендии, които се отпускат от държавата. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева след петата работна среща с представители на студентските съвети, на Министерството на финансите и на Съвета на ректорите в МОН.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:24, 02.06.2016
Чете се за: 00:56 мин.
Още
увеличават средствата студентски стипендии

Увеличението на стипендиите ще стане с промяна на постановление 90 на Министерския съвет, а средствата - близо 1 милион лева за тази академична година, ще се осигурят от резерви на МОН.

За следващата година ще се заложат близо 3 милиона лева за стипендии, защото се вдига минималният и максималният праг на размера, който се отпуска. Ако досега минимумът на стипендията е 50 лева, той ще стане 70 лева. Максимумът сега е 120 лева, но се увеличава на 150 лева, каза министър Кунева.

На срещата стана ясно, че студентите подкрепят политиката на министерството да стимулира качеството в образованието със стипендии за успех. Затова вече критерият за стипендия ще бъде само "среден семестриален успех". Ще продължат да се дават стипендии и по право - на сираци и майки.

От 200 лева на 300 лева се увеличава и размерът на специалните стипендии, които са награди за научни постижения на студентите. В постановлението ще бъде записано още, че висшите училища изплащат стипендиите за всеки предходен месец до 5-о число, а не накуп.

Студентите настояват в средносрочната бюджетна прогноза за следващите три години да се заложи 10 процента увеличение на средствата за стипендии.

Представителите на студентите се съгласиха, че не е разумно и вече не настояват за промяна в проекта за европейските стипендии, защото това ще доведе до значително забавяне и ще лиши от средства онези, които имат право на такава подкрепа. А политиката за стимулиране на т. нар. приоритетни професионални направления, или по-точно проблемни, като педагогика, инженерни специалности и други, вече е започнала, обявиха от МОН
Министър Кунева подчерта, че е за устойчива политика в образованието и благодари на студентите за постигнатото разбирателство. По думите й европейски стипендии не могат да заместят националната държава в грижата и за студентите. Проектът за европейски стипендии след години може да не продължи, но държавата трябва да изпълнява ангажимента си, допълни вицепремиерът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С музика по пътя на гастарбайтерите
С музика по пътя на гастарбайтерите
ЕК отрече да съобразява законодателните си предложения с британския референдум
ЕК отрече да съобразява законодателните си предложения с британския референдум