НОВИНИ

С 3 милиона лева на година се увеличават стипендиите на докторантите

До 900 лева се увеличава таванът на стипендиите за докторанти, реши правителството. Отпускат се и близо 61 млн. лв. за 11 национални научни програми през следващите 3 години. Целта е да бъдат стимулирани младите учени в чужбина да се върнат в България, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Николай Минков
от Николай Минков
18:06, 15.08.2018
Чете се за: 00:44 мин.
Още

До средата на годината докторантите получаваха по 500 лева месечно,със задна дата от 1 юли стипендията им ще бъде увеличена. До края на годината се отпускат милион и половина лева за стипендии, а през следващата те ще са 3 млн.

До 900 лв. могат да достигнат стипендиите за млади учени, които в момента не работят, а 500 лв. е таванът за докторантите, които са на трудов договор, обясни просветният министър.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: "Ще могат, в зависимост от научната организация, от научната оценка, докторантите да получат допълнителни средства. Те могат да бъдат и 50 лв. месечно, могат да бъдат и 350 лв. месечно".

За пръв път у нас се въвежда статута - постдокторант с месечно възнаграждение между 1500 до 3000 лв.

акад. Юлиан Ревалски - председател на БАН: "За България това са големи суми и доста хора за такива суми биха се заинтересували да кандидатстват".

Младите учени приветстваха решението за финансиране на постдокторанти.

Младен Савов - математик в Института по информатика: "Аз имам добър опит какви са финансовите условия да кажем в Англия и Франция. Съразмерно за българските условия това е една съвсем прилична сума и мисля, че по този начин България наистина ще има възможност да си върне в България много силни учени. Просто малко не им достига да се класират на върховно европейско ниво, най-високото".

Правителството отпусна и 61 млн. лв. в рамките на 3 години, за национални научни програми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мостът Моранди: Една предизвестена трагедия?
Мостът "Моранди": Една предизвестена трагедия?
Откриха обновения пътен участък Старо Оряхово - Провадия
Откриха обновения пътен участък Старо Оряхово - Провадия