НОВИНИ

С 30% е поскъпнала застраховката „Гражданска отговорност“ за една година

Задължителната авто застраховка „Гражданска отговорност“ е поскъпнала с 30% за една година, съобщиха от Асоциацията на застрахователите. Увеличението е в резултат на загуби от разликата цена - обезщетения, натрупани от 2017 година. Средната ѝ стойност вече е 250 лева.

Александър Марков
от Александър Марков Екип на „По света и у нас“
20:01, 10.01.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

През тази година в сравнение с миналата Мартин Костов има двойно повече разходи по автомобила си, който е 1900 кубика.

Мартин Костов, шофьор: Застраховката ми е около 270 лв., данъкът ми е 160 лв. И при все, че се вдигна застраховката със 100 лв. и винетките се вдигнаха миналата година.

Поскъпването на застраховката е постепенно, но се усеща едва сега, обясниха застрахователите. Най-големият скок е бил през лятото и есента, а през декември е имало лек спад.

Цената на „Граджанската отговорност“ през май е била 230 лв., през октомври - 328, а през декември - 290 лв.

Средно цената през 2018 г. е била 250 лв. при 198 през 2017 г.

;

Причините за скока са различната съдебна практика по присъждане на обезщетения и дългогодишния период на задържане на цените. За да спрат ценовите колебания, застрахователите настояват за единна методика за формиране лимитите на обезщетенията при катастрофи.

Нина Колчакова, ген. секретар на Асоциацията на българските застрахователи: Съдилищата, общо взето, решават по съвест. Резултатът е, че има най-разнообразни решения по абсолютно аналогични казуси, затова нашето огромно желание беше и предложение в Кодекса да се въведе изискване такава методика да се състави. Това е възложено на Гаранционния фонд и се надяваме наистина до една година да имаме някакви справедливи критерии.

Въвеждането на системата „бонус-малус“, което се отложи за поредна година, нямало да повлияе върху базисната цена на застраховката, прогнозират застрахователите, тъй като ефектът от системата върху финансовите постъпления на компаниите щял да бъде нулев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отлагането на Закона за горивата предизвика разногласия между работодателите
Отлагането на Закона за горивата предизвика разногласия между работодателите
Два дерайлирали вагона блокираха движението през гара Перник-разпределителна
Два дерайлирали вагона блокираха движението през гара Перник-разпределителна