НОВИНИ

С 32 лв. се е увеличила издръжката на живот за три месеца

С 32 лева се е увеличила издръжката на живот на четиричленно семейство с две деца през първото тримесечие на тази година. КНСБ представи днес годишния си доклад за резултатите от колективното договаряне на работните заплати за 2018 г. и началото на 2019 г.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:30, 09.05.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

За да живеят нормално, двамата възрастни в едно 4-членно семейство трябва да получават нетна заплата от поне 1221 лева. В същото време средната работна заплата у нас достига 880 лева, показват данните на КНСБ. 70% от работещите българи получават заплата около или под средната за страната.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Те са концентрирани в шивашката и кожарската промишленост, а в бюджетните системи в социалните дейности и в културата.



;

Работещите на минимална заплата в края на 2018 г. са били почти 450 000 души.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: От друга страна обаче се отваря ножицата между бедните и богатите на пазара на труда, работещи имам предвид.



;

Почти 6 пъти е разликата в доходите на най-ниско и най-високо платените сектори. Делът на домакинствата под прага на бедността - 348 лева, остава висок - почти 28%. Задълбочават се и регионалните различия. Традиционно в Северозападна България доходите са най-ниски.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Видин спрямо София мина два пъти разликата на средната заплата.

От КНСБ настояват в края на 2022 година минималната заплата да стане 450 евро, а средната да достигне 1000 евро. За да стане факт това, всяка година заплатите трябва да растат с между 12 и 15 %.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкрита е схема за трафик на хора чрез фиктивни бракове
Разкрита е схема за трафик на хора чрез фиктивни бракове
БНР започна национална кампания под наслов „Избери живота“
БНР започна национална кампания под наслов „Избери живота“