НОВИНИ

С 3,5 пъти е нараснал стокообменът между България и Румъния за 10 години

С три и половина пъти е нараснал стокообменът между България и Румъния за десетте години членство на страните в Еросъюза. Като огромни определиха икономическите ползи за България и Румъния днес експерти и политици по време на дискусионния форум в Русе „10 години членство в Евроейския съюз: бъдещи перспективи“. В него участваха българските евродепутати, техните румънски колеги, представители на бизнеса и академичните среди.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
22:45, 20.10.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Българското Черноморие, зимните ни курорти, културното ни наследство са само малка част от местата, които вече са добре познати на румънските туристи през последните 10 години-отчитат експерти.

За доц. Мими Корнажева, която е директор на Българо-румънския интеруниверситетски Европа център, най-важният положителен аспект от 10-те години членство е, че се даде перспектива на бизнеса да работи, да търгува, да изнася продукцията си и да внася стоки от съседна Румъния. Така фирмите плащат по-високи данъци и от там икономиките в двете страни бележат растеж.

доц .д-р Мими Корнажева- директор на Българо-румънския интеруниверситетски Европа център Икономическото сътрудничество може да е по-голямо и в резултата на това и икономическия растеж, ако свързаността е по-добра.

Сред най-важните изводи от форума са, че приоритет в следващите години между двете държави би трябвало да бъде увеличаването на финансирането за транспортните коридори, защото по този начин ще се предоставят нови възможности за мобилност и работа от двете страни на Дунав.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фелипе VI: Каталуния е важна част от Испания и ще остане такава и в бъдеще
Фелипе VI: Каталуния е важна част от Испания и ще остане такава и в бъдеще
Цената на биткойна достигна рекордните 6 000 долара
Цената на биткойна достигна рекордните 6 000 долара