НОВИНИ

С 55% от гласовете Александър Вучич печели изборите в Сърбия

Сръбският премиер Александър Вучич спечели президентските избори в страната с огромна преднина пред съперниците си. Сега Вучич ще трябва да продължи с с опитите си за деликатен баланс между Европа и Русия - това бяха първите коментари на политолозите.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:19, 03.04.2017 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Александър Вучич, кандидатът на управляващата коалиция, успя да избегне балотаж, като още на първи тур си осигури около 55% от гласoвете на избирателите. За основния кандидат на опозицията - Саша Янкович, са гласува едва около 16 на сто от избирателите. Вучич нарече победата си "чиста като сълза" и добави, че по този начин каквито и да било спекулации за вота са немислими. Той благодари на германския канцлер Ангела Меркел и на руския президент Владимир Путин, с които се срещна по време на кампанията си, и подчерта, че смяната на работата няма да повлияе на геoполитическия курс на Сърбия.

Александър Вучич, победител на президентските избори в Сърбия: "Тези избори демонстрираха, че огромно мнозинство от сръбския народ подкрепя европейския път за Сърбия, наред със запазване на традиционно добрите ни отношения с Русия и Китай."

Резултатите са звучен политически шамар за опозицията в Сърбия, която твърди, че управлението на Александър Вучич става все по-авторитарно. Опасенията са, че той ще консолидира повече власт в ръцете си. Президентският пост в Сърбия има предимно представителни функции, но Вучич ще запази и влиянието си в управляващата Сръбска прогресивна партия, което е повод за безпокойство у опозицията. Сръбските вестници цитират думите на новоизбрания държавен глава, че ще бъде президент на всички граждани и ще се бори за всички, независимо дали са гласували за него или не. Вучич изтъква, че за страната е много важно да продължи борбата против престъпността и корупцията, и да продължи с укрепването институциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взрив във варненския кораборемонтен завод ТЕРЕМ
Взрив във варненския кораборемонтен завод "ТЕРЕМ"
Деца, трениращи бойни, изкуства изнасят спектакъл „Детски фантазии”
Деца, трениращи бойни, изкуства изнасят спектакъл „Детски фантазии”