НОВИНИ

С Атака и АБВ приключиха консултациите при президента Плевнелиев

Втора партия - Атака - вижда възможност сегашният парламент да излъчи ново правителство. Това стана ясно след последния ден консултации на президента с парламентарно представените партии. Атака биха подкрепили партньорите си от Патриотичния фронт, ако получат мандата и се опитат да сформират програмно или експертно правителство. АБВ настояват президентът Плевнелиев по най-бързия начин да назначи служебно правителство и в края на март или началото на април да се проведат предсрочни парламентарни избори. След края на консултациите вероятно във вторник ще бъде свикан Консултативния съвет за национална сигурност, който ще обсъди изхода от политическата ситуация в страната.

bnt avatar logo
от БНТ
17:33, 24.11.2016
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

43-ото Народно събрание не може да излъчи нов кабинет, след като трите най-големи партии - ГЕРБ, БСП и ДПС заявиха, че не биха го подкрепили - е позицията на АБВ.

Румен Петков - заместник-председател на АБВ: "Да се мине по най-бързия начин към структурирането на служебния кабинет. Разбира се, би било много лош знак, ако следващият, с встъпването си в длъжност, новоизбраният президент смени назначаването сега назначи ново служебно правителство".

А готовността на патриотите да излъчат експертно или програмно правителство, Румен Петков определи като пиар мероприятие.

Румен Петков - заместник-председател на АБВ: "Тези, които декларират, че са готови да съставят нов кабинет, ще имат възможността да вземат мандата, да водят преговори пред вас и чрез вас пред българските граждани, ще покажат 8-10 мераклии за водачи на листи или за депутати като кандидати за министри и от това няма да последва нищо добро за обществото".

АБВ са категорични, че сегашното Народно събрание не трябва да променя изборните правила и да въвежда мажоритарна избирателна система. Подобна е и позицията на Атака. Волен Сидеров определи въпросите на проведения референдум като популистки.

Лидерът на Атака призова колегите си от парламента да не избързват с категорични оценки, че не може да бъде сформирано ново правителство в рамките на този парламент.

Волен Сидеров - председател на Атака: "Аз предлагам на лидерите на тези, които заявиха, че могат да приемат мандата съпредседателите на ПФ и лидера на ГЕРБ да седнат и по мъжки да поговорят. Аз мисля така се решават нещата.
;

Сидеров очаква Консултативният съвет сериозно да обсъди възможностите за ново правителство.

Волен Сидеров - председател на Атака: "Да се види възможност за един нов кабинет - в какъв състав, с какъв министър-председател - нека това да се реши на Консултативния съвет. Ние с ПФ вече действаме като единна политическа сила, имаме единството, имаме консултациите между нас.

Както патриотите и Волен Сидеров обяви, че не се плашат от предсрочни избори, защото очакват добър резултат, но са убедени, че за страната е по-добре да не се бърза с предсрочни парламентари избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Шулц влиза в битката за Бундестага
Мартин Шулц влиза в битката за Бундестага
Нови тарифи на таксиметровите услуги в Кюстендил
Нови тарифи на таксиметровите услуги в Кюстендил