Първите 11 км от газопровода "Балкански поток" са готови. С реализацията на газопреносните проекти българската икономика ще може да си купува най-евтиния газ, обяви премиерът Борисов. В компанията на представители на правителствата на Унгария, Сърбия, Турция, Русия, и Саудитска Арабия, той инспектира завършения участък до компресорната станция Странджа.

Кога се очаква да е готов газопроводът, вижте в прякото включване на Цветелина Катанска.

По план газопровода трябва да бъде завършен до среда на 2020 година. По думите на премиера умишлено е дадено началото на строежа през есента, за да може земеделците да приберат продукцията си, така следващата година земята ще може да се използва отново.

Строителството в Кнежа ще продължи докато позволяват метеорологичните условия или до завършване на проекта.

Над 75 млн. лева струва първият участък от "Балкански поток", обяви премиерът Бойко Борисов, който откри 11 километровото трасе от разширението на газопреносната мрежа от българо-турската граница до компресорна станция Странджа. Строител на проекта е българска компания.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Докато другите говореха, ние строихме и даваме възможност на България да възвърне мястото си - основен газоразпределителен център. Именно затова предложихме на нашите партньори и в Сърбия, и в Унгария, този поток да се нарича "Балкански поток".
Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Много се радвам, че днес заедно ще имаме възможност да станем свидетели на пускането в експлоатация на първия етап от проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българо-сръбска граница.
Анатолий Макаров - Извънреден и Пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България: Това е възможност да получавате синьо гориво по нов надежден маршрут и перспектива да станете най- големия газоразпределителен център в региона .

Проектът за изграждане на газопровода "Балкански поток" е продължение на руско-турския Турски поток. Капацитетът през България е над 15 млрд. куб метра. Тръбата ще бъде новият път за транзит на руски газ към Централна Европа през България, Сърбия и Унгария. В България газопроводът преминава през Провадия и Северна България. Проверка как върви строителството премиерът Борисов направи край Кнежа.

Бойко Борисов - министър-председател: Бих казал, че това е и една политическа магистрала. В политическо отношение винаги има напрежение между много от страните. Ей оттук нататък започва войната в Сирия. Винаги съм казвал - там, където има големи икономически интереси, където има газопроводи, няма война. И затова още по-усилено строим. 24 вагона дневно докарват тръби тука, 15,01 тоестедин милиард по евтин е от южен поток.

Строител на участъка е саудитският консорциум Аркад.

Това е пример за нашето сътрудничество между Саудитска арабия и България, ще направим всичко възможно да завършим проекта навреме.

На проверката присъстваха и сръбският енергиен министър и външният министър на Унгария.

До края на годината Сърбия ще завърши своя проект, ще чакаме България също да го завърши.
Имаме изключителен интерес към диверсификацията както за България, така и за Сърбия, така и за нас, защото когато говорим за конкуренция ще можем да предоставим по-ниски цени.


Вицепремиерът Томислав Дончев обвърза проекта с този за изграждане на газовата връзка с Гърция, с думите че това ще осигури така чаканата от дълго време диверсификация за страната ни.

Томислав Дончев - вицепремиер: След завършването на двата проекта ще можем да транспортираме природен газ от където до където е необходимо.

По договор тръбата трябва да бъде завършена до средата на 2020 г.