НОВИНИ

С бляскава церемония откриха Световното първенство по футбол в Русия

Светът е футбол! Преди часове в Москва официално беше открито 21-вото Световно първенство. Вижте повече за бляскавата церемония и победата на домакините - Русия над Саудитска Арабия в първия мач от Мондиала.

bnt avatar logo
от Стефан Георгиев
20:00, 14.06.2018
Чете се за: 01:04 мин.
По света
бляскава церемония откриха световното първенство футбол русия

След разходката из културните ценности и традиции на Русия действията логично се пренесоха на изпълнения до краен предел 80-хиляден стадион "Лужники", където главни действащи лица бяха бившият бразилски голмайстор Роналдо и емблематичният вратар на Испания от близкото минало Икер Касияс.

В церемонията по традиция участваха стотици жонгльори, а акцентът падна върху децата, отправящи символична препратка към основния приоритет - бъдещето. Музикалната част от шоуто започна с творчество на Пьотр Чайковски, но беше доминирана от британския поп-изпълнител Роби Уилямс, който изпълни някои от най-знаковите си парчета.

За още по-вълнуващото представяне на репертоара на Уилямс помогна и руската оперна певица Аида Гарифулина, която се появи на терена, носена на крилете на декоративен дракон. Съвместното изпълнение на "Angels" накара публиката да притихне в удивление.

В различни етап на кратката, но съдържателна церемония, участие взе още и руският топ-модел Наталия Водянова. Сред 80-те хиляди на стадиона присъстваха хора от всички краища на света, като се очаква над 2 милиона души да посетят Русия само в първите седмици на Мондиала. Официалното начало на Световното първенство беше дадено от президента на страната - домакин Владимир Путин, който подчерта огромното значение на футбола в световен мащаб.

Владимир Путин - президент на Русия: Каквито и различия да имаме, всички ние днес сме в един отбор - обединени от футбола! Всички сме едно цяло заради любовта към играта и нейното въздействие. В нашата страна футболът е силно обичан! Русия приветства целия свят, защото ние сме една гостоприемна и приятелски настроена страна. Пожелавам успех на всички! Нека следващият месец бъде незабравим за вас! Добре дошли в Русия!

Настроението по трибуните се запази и по време на мача - Русия надделя над Саудитска Арабия с 5:0 след попадения на Юри Газинский, Денис Черишев и Артьом Дзюба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вот на недоверие в Атина забавя подписването на договора със Скопие
Вот на недоверие в Атина забавя подписването на договора със Скопие
Бойко Борисов и Екатерина Захариева няма да се срещнат с македонския президент
Бойко Борисов и Екатерина Захариева няма да се срещнат с македонския президент