НОВИНИ

С богата програма в Ловеч се готвят да отбележат рождението на Левски

Граждански поклонения, изложби, прожекции и концерт са предвидени в Ловеч по повод отбелязването на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

богата програма ловеч готвят отбележат рождението левски
bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 16.07.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

На 17-и юли програмата включва втория етап и награждаване на участниците в колоездачната обиколка за Купа „Васил Левски“, организирана от Областна администрация - Ловеч и Българския колоездачен съюз чрез Колоездачен клуб „Хемус 1896“ - Троян. Партньори в инициативата са и трите общини, през които ще мине маршрутът - Карлово, Троян и Ловеч. Спортното събитие е под патронажа на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Награждаването е от 18:00 часа пред паметника на Апостола в Ловеч.

;

Същия ден ще бъде открита изложбата „Образът на Апостола“ от 18:30 часа в Художествена галерия Ловеч. Ще бъдат показани 40 творби, свързани с Левски. Ще бъде прожектиран документален филм от 1931 г. за откриването на Къкринското ханче.

На 18-и юли, когато се отбелязва годишнината от рождението на Апостола, програмата ще започне в 9:30 часа с гражданско поклонение пред паметника Васил Левски в село Къкрина. Ще има подготвена от Народно читалище „Васил Левски - 1924 г.“ програма, представяне на книгата на Регионалния исторически музей в Ловеч „Съградено от народната памет“. Ще бъде открита и изложба „85 години от откриването на първия музей на Левски - Къкринско ханче“ в двора на ханчето.

;

След това, от 17:30 часа, в храм „Св. Успение Богородично“ ще бъде отслужена панихида на Васил Левски, а половин час по-късно е гражданското поклонение пред паметника на Апостола в Ловеч.

Празничният ден ще завърши на ловешката крепост с концерт от патриотични песни в изпълнение на Смесения градски хор при Ловчанско читалище „Наука - 1870 г.“ и Общински духов оркестър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руското посолство в Дамаск е улучено от снаряди
Руското посолство в Дамаск е улучено от снаряди
Висши британски политици са убедени в нуждата от постепенен Брекзит
Висши британски политици са убедени в нуждата от постепенен Брекзит