НОВИНИ

С електрически велосипеди от България до Румъния

С електрически велосипеди от България до Румъния и обратно. Идеята е на Агенцията за регионално развитие и Видинската търговско-промишлена палата. Към нея се присъединяват и партньори от по-големите дунавски градове в двете държави. Средствата за колелетата ще бъдат отпуснати по програмата Интеррег. Очаква се още следващата година, да можем да пътуваме с електровелосипедите до северната ни съседка.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
07:23, 03.05.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Общо 240 електрически велосипеда ще бъдат поставени на стоянки в 16 български и толкова румънски града по поречието на Дунав. Те ще се ползват без такса, само срещу 1 евро за зареждането на батериите. Ще бъдат изградени и 35 зарядни станции. Колелетата ще бъдат модифицирани, ще се движат със скорост до 25 километра в час, за да не се стига до инциденти.

Вече са разработени и маршрутите.

Красимир Кирилов, председател на Видинска търговско- промишлена палата: "Идеята е да няма по-дълго разстояние от 50 км, за да може тези електрически велосипеди да не извървяват по-голяма дистанция".

Най-много велосипеди, по 20, ще има при Дунав мост 2, във Видин и румънския град Калафат.

Красимир Кирилов, председател на Видинска търговско-промишлена палата: "За да може граждани на Видин, а и гости на града, които са за повече от един ден и имат желание да посетят Калафат, съответно гостите на Калафат, които искат да дойдат във Видин, да могат да направят това нещо".

В подкрепа на идеята работят и от сдружението „Вело Русе”. Преминаването по Дунав мост при Русе – Гюргево с обикновено колело е

по-сложно отколкото при Видин и Калафат, казват велосипедистите.

Ростислав Кандиларов: "Няма специализирана велосипедна алея или тротоар. Ако са електрически може да се поддържа една по-висока скорост и това ще улесни и по-безопасното и бързо преминаване".

Интерес към електровелосипедите вече има. Не само от българи и румънци, но и от туристи, любители на придвижването с колело, от други страни.

Ростислав Кандиларов: Това е една тенденция в Европа. Има потенциал в електровелосипедите, да помагат на хора с ограничени възможности за изкачване на стръмни баири и дестинации.

Според организациите, които работят по проекта в началото на следващата година по поречието на Дунав ще потеглят първите туристи с електрически велосипеди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лестър е новият футболен шампион на Англия
"Лестър" е новият футболен шампион на Англия
1,85 млн. подписа за отстраняването на Мадуро
1,85 млн. подписа за отстраняването на Мадуро