НОВИНИ

С електронен билет следят движението на дървесината

Представители на Изпълнителната агенция по горите направиха проверка в Кюстендил на новата система по въвеждане на електронен превозен билет. От днес въвеждането на електронния вариант е задължително за всички собственици на гори. По този начин се дава възможност на контролните органи и обществеността да проверяват своевременно дали превозното средство се движи с валиден превозен билет.

bnt avatar logo
от Иван Велинов
18:10, 01.07.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Eлектронният превозен билет съдържа всички необходими данни за дървесината – какъв асортимент е, кога е натоварена, за къде пътува, с какъв камион. Достъп до сайта на Изпълнителната агенция по горите и шестте държавни предприятия ще има всеки, който иска да провери валидността на превозния билет. Целта е да се гарантира движението на дървения материал в реално време и да се елиминира вероятността за повторно използване на превозен билет.

Красимир Каменов,заместник-директор на Изпълнителната агенция по горите: "Пише се само номерът на автомобила и веднага системата му показва дали този автомобил превозва законна дървесина, дали има издаден билет или не."
Стефан Самаринов, лесовъд: "Идеята е да се доведе до минимум нерегламентираното ползване на дървесина."

Електронният билет се издава от лицензирани и частнопрактикуващи лесовъди, преминали през специално обучение. Хартиеният превозен билет повече няма да се зачита и транспортираната с него дървесина ще се смята за незаконна. Глобата за физически лица е от 1000 до 3000 лева, а за собственици на фирми до 5000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е напълнял с около 40 килограма
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е напълнял с около 40 килограма
Озоновата дупка над Антарктида се свива
Озоновата дупка над Антарктида се свива