НОВИНИ

С филм за Борис Христов започва Фестивал на изкуствата на името на великия бас

С филм за Борис Христов започва 14-ият Фестивал на изкуствата на името на великия бас в неговия дом музей в София - днес от 16.00 ч. По традиция началото е на 18 май - деня на рождението на Борис Христов (1914 г.), като входът е с живо цвете за градината на дома, съобщава Елена Драгостинова, директор на Музикалния център "Борис Христов".

bnt avatar logo
от БТА
10:17, 18.05.2018
Чете се за: 00:53 мин.
Още
филм борис христов започва фестивал изкуствата името великия бас

Фестивалът отдава почит към бележития оперен артист - в архивни кадри с коронни роли, както и с филма "Върховете не остават скрити" на Невена Коралова. В него публиката ще види Борис Христов в софийския му дом в разговор с диригента и партньор на сцената Асен Найденов, ще се вслуша в словото на неговия биограф проф. Атанас Божков.

С филмовата програма "Джузепе Верди - Реквием" ще бъде отбелязана 25-годишнината от кончината на Борис Христов. Пред аудиторията в една вечер ще бъде показан видеозаписът на творбата на Верди с участието на Юлия Винер, Александрина Милчева, Любомир Бодуров и Борис Христов от Копенхаген, но преди това зрителите ще се потопят в работната атмосфера на репетициите на знаменитите изпълнители.

Акцент тази година са участията на изпълнители, които съчетават дарбата си на интерпретатори с умението и търпението на педагози. Йордан Рибаров, в програма с широк диапазон - от Й. С. Бах до Пиацола, е включен във фестивалната програма и като солист, и като камерен изпълнител. В специална изява той представя и многобройните си ученици - китаристи. Роберта Матели - оперна изпълнителка и педагог, представя своите възпитаници по вокална интерпретация и актьорско майсторство. Проф. Милена Моллова ще покаже резултатите от заниманията с младите пианисти, които усвояват изкуството на пианиста-акомпанятор.

Фестивалът прави поклон и към върхове в изпълнителското изкуство и педагогическата всеотдайност. Концертът на австралийския тенор Майкъл Смууд е почит към Надя Афеян, а концертът "Парчета от една разпиляна мозайка" е посветен на Ирина Щиглич - акомпанятор на Борис Христов, пианистка и педагог, истински енциклопедична личност.

Програмата - с разнообразни концерти, изложби, творчески ателиета, продължава до 12 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Братът на Йоан Матев: Отказвам да свидетелствам срещу брат си
Братът на Йоан Матев: Отказвам да свидетелствам срещу брат си
БНТ с поредица от филми за страните от Западните Балкани
БНТ с поредица от филми за страните от Западните Балкани