НОВИНИ

С изкуство и спорт срещу наркотиците

За седми път в Благоевград се проведе концерт под мотото "Силата на духа срещу наркотиците“. Организаторите на проявата запознаха аудиторията с най-тежките зависимости - наркотични вещества. Представиха и списък със забранените вещества на световната антидопингова агенция. Участниците в концерта се обединиха в желанието си повече хората да бъдат информирани за вредите, които нанасят наркотиците върху физическото и личностното развитие на младежите.

bnt avatar logo
от Десислава Димчева
20:00, 15.11.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Стефан Бакалов от Митница Аерогара София представи най-новите дизайнерски наркотици, които се разпространяват нелегално в България. Направи демонстрация за това как специалистите за борба с наркоразпространението правят тестове за вида наркотик, които са заловили.

Стефан Бакалов – началник oтдел “Борба с наркотрафика“ в митница Аерогара София
"За нас е много по-важно да убедим 100 деца, отколкото да хванем 100 килограма наркотици."

Според специалистите най-използваните наркотици в момента са марихуаната, амфетаминоподобните и хероина. Те са категорични, че децата трябва да знаят за тежките последици от употребата на дрога, а възрастните хора са тези, които също трябва да ги информират.

Антоанета Григорова - директор на Детска градина “Ведрица“ - Благоевград
"Това е превенцията от една страна, а децата да не посягат в по-горна възраст естествено и тази тема да не спира, особено в тийн възраст."

Социологическо проучване показва, че над 360 хиляди у нас са опитвали наркотици.

Д-р Теменужка Любенова - Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград
„Тук може да се намери всичко, включително и кокаин и то в нашия район изключително много, синтетични наркотици, които и ние произвеждаме и изнасяме на пазара."

Във всички инициативи, посветени на борбата с наркотичните зависимости, трябва да се включат родителски, учителски организации и институциите, за да има реални резултати, смятат експерти. А целта на проявата в Благоевград бе да покаже една различна алтернатива за свободното време на младите хора, чрез ангажираност в изкуство и творчество в областта на музиката, танците и спорта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци при протест в Атина срещу посещението на Обама
Сблъсъци при протест в Атина срещу посещението на Обама
Дзукеро с концерт тази вечер в НДК
Дзукеро с концерт тази вечер в НДК