НОВИНИ

С какви проблеми се сблъскват работещите в центровете от семеен тип?

Около 1700 са децата с увреждания, лишени от родителска грижа. Това съобщиха за БНТ от Агенцията за социално подпомагане. След затварянето на домовете в края на 2015 година повечето от тях живеят в центрове за настаняване от семеен тип. За целта в страната са разкрити 129 къщи. В приемни семейства са настанени 182 деца с увреждания. През миналата годна са осиновени 578 деца, като 23 от тях са с увреждания. Наш екип провери с какви проблеми се сблъскват приемните родители и работещите в центровете за настаняване от семеен тип.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
09:04, 03.02.2018
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Тя се ражда с тежки увреждания. Повече от 6 години не може да ходи, да говори и да контролира физиологичните си нужди. Миналата пролет приемната ѝ майка умира в съня си. Налага се спешно да бъде настанена в друго семейство. Ренета и съпругът ѝ я приютяват, въпреки че не са подготвени да се грижат за дете с увреждане.

Ренета Петрова - приемна майка: Доста сериозни усилия се полагат за дете с подобни дефицити. Аз доста четях и търсех варианти, някакви по-иновативни методи, с които можем да я подкрепим и да ѝ помогнем.

Почти година с нея работят психолози, логопеди и рехабилитатори и резултатите вече са налице.

Ренета Петрова - приемна майка: Тя може да ходи, да пее, да танцува. Тя прави всички онези неща, които правят децата на нейната възраст.

Рената разчитала на собствени средства за лечението на детето. Според неправителствени организации, заплатите и месечната издръжка за нуждите на деца с увреждания, които получават приемните родители, са крайно недостатъчни.

Мариана Тасева - Фондация "За нашите деца": Няма как да покрият техните нужди от рехабилитация, от допълнителна работа с логопед или други специалисти.
Емил Тодоров - директор на Дирекция "Закрила на детето", АСП: Тази по-специална помощ и подкрепа, свързана например с рехабилитация, се осъществява от тези дневни центрове за деца с увреждания.

Децата с увреждания получават подкрепа и от неправителствени организации, но желаещите да се грижат за тях в семейна среда са малко. Повечето от тях живеят в центрове от семеен тип, където няма достатъчно персонал.

Мариана Тасева - Фондация "За нашите деца": Изначално се сложиха по-голям брой деца с много по-малък брой персонал. Персонал, който не е достатъчно подкрепен.
Емил Тодоров - директор на Дирекция "Закрила на детето", АСП: Това, като проблем, седи. Персоналът на тези услуги е преценено, че има нужда от допълнителни, специализирани обучения.

Агенцията има готов проект за обученията, но заради обжалване на обществената поръчка не е ясно кога ще стартира. В центровете живеят между 12 и 14 деца, а това според експерти не гарантира качествена грижа.

Цветина Петковска - директор на ЦНСТ за деца и младежи с увреждания "Алеко Константинов": Въпрос на структура и на добра организация. Това са деца. Работата е необикновена. Няма как да влеем в точни рамки и време.
Мина Йовчева - директор "Социални услуги за деца и възрастни", СО: Всяко едно дете има едно доверено лице от персонала, което чувства по близко до себе си допуска по-близко до себе си от всички останали.

Според неправителствени организации, в някои от центровете живеят деца с различни по вид и степен увреждания, което създава проблеми при обгрижването им. От Агенцията за социално подпомагане знаят за проблема и работят за решаването му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зрители на БНТ направиха дарение на детска белодробна клиника в София
Зрители на БНТ направиха дарение на детска белодробна клиника в София
Лена Бориславова - един млад адвокат в класацията 30 под 30 на списание Forbes
Лена Бориславова - един млад адвокат в класацията "30 под 30" на списание Forbes